Inwoners Smilde zijn roekenkolonie rond Koepelkerk zat

Een hoop lawaai en veel poep. Omwonenden van de Koepelkerk in Smilde hebben al jaren last van een roekenkolonie, maar ze zijn het nu zat. Het wordt tijd dat de gemeente Midden-Drenthe ingrijpt, vinden ze.

,,Het is in de loop der jaren steeds erger geworden”, zegt Luit Trip, bewoner van de Rebenscheidtstraat. Hij woont er zo’n zeventien jaar, op ruim honderd meter afstand van het hertenpark vlakbij de kerk, waar ook een deel van de kolonie huist. ,,Als je het vergelijkt met de jaren tachtig: in 1984 zaten er zo’n 136 nesten. Op dit moment zijn het er ongeveer vierhonderd.”

Brief met handtekeningen

Samen met buurtgenoten die vooral het rauwe gekrijs vanaf ’s ochtends heel vroeg zat zijn, heeft Trip een brief geschreven aan de gemeente met daarbij 150 handtekeningen van omwonenden van de A.M. Sorgstraat, de Kerklaan, de Koningin Wilhelminalaan, de Rebenscheidtstraat, de Tramweg en de Veenhoopsweg.

,,Wij willen dat de gemeente ze verjaagt. Afschieten mag niet, want het is een beschermde vogel, maar we hebben voorgesteld het op dezelfde manier te doen als eerder dit jaar gebeurde in Ten Boer: met megafoons die het geluid van roeken produceren.” De vogels hebben daar zelf namelijk ook een grote hekel aan.

Werkgroep Roeken in Smilde

Trip: ,,Toen we daar een stukje over lazen, dachten we: dat zou hier ook moeten gebeuren. Daarom trekken we nu aan de bel.” En dat is niet voor het eerst. In 2015 zat de gemeente ook met omwonenden om tafel.

,,Destijds is de werkgroep Roeken in Smilde opgericht. Er zijn meerdere overleggen geweest, ook met de provincie, over hoe we de overlast konden tegengaan, maar dat is doodgebloed. Op een gegeven moment hoorden we niks meer.”

Hij en zijn vrouw slapen in het voorjaar en de zomer met het raam dicht vanwege het lawaai dat rond vijf uur ’s ochtends begint. ,,En als je door het hertenpark loopt, mag je blij zijn als je ongeschonden thuiskomt. Er ligt zoveel vogelpoep. Op deze manier is het ook geen plek om kinderen te laten spelen.”

Coronavirus

Op de brief met de handtekeningen kwam vanuit de gemeente een brief terug waarin staat dat de gemeente contact opneemt als de drukte vanwege het coronavirus achter de rug is. ,,Wij snappen heel goed dat mensen dit heel vervelend vinden en gaan ook zeker opnieuw met ze om de tafel”, reageert woordvoerster Miriam Fokkema van de gemeente Midden-Drenthe.

Volgens Fokkema is naar aanleiding van gesprekken met de werkgroep in 2015 besloten een ontheffing te verlenen, zodat de dieren buiten het broedseizoen kunnen worden verjaagd. ,,Die geldt voor alle plekken, behalve de koepelkerk en het hertenpark. Met de bewoners van die straten gaan we kijken naar wat wel en niet kan.”

Eenvoudig is het niet, erkent ze. ,,De kolonie zit sinds 1943 in het dorp en zal dat niet snel verlaten. We willen ook niet dat de kolonie uiteen gedreven wordt, waardoor straks overal in het dorp groepen roeken van zo’n zeventig à tachtig bij elkaar zitten.”