Westerbork slaat de handen ineen en komt in actie voor de Voedselbank

Wat klein begon is inmiddels uitgegroeid tot een leuke en grote inzameling. Westerbork komt in actie na een oproep om een kwetsbare groep mensen in de gemeente de coronacrisis door te helpen en te doneren voor de Voedselbank. Ook wethouder Jan Schipper is onder de indruk en was zaterdagmiddag persoonlijk aanwezig bij de eerste zending vers voedsel.

Schipper nam als wethouder armoedebeleid zaterdag een kijkje om de vrijwilligers een hart onder de riem te steken en de waardering namens de gemeente kenbaar te maken. Donderdag begon deze inzamelingsactie. Handen ineen dus, deze boodschap is inmiddels door velen begrepen en opgepakt.

Dagelijks (behalve op zondag) kan verse groenten, fruit, melk, karnemelk en vla worden gebracht naar de loods van Striethouldt Catering, de Noesten 74 in Westerbork. Wie voedsel wil doneren is daar welkom van maandag tot en met zaterdag tussen 10.00-12.00 uur.

Voedselbank

Elke zaterdagmiddag worden alle ingezamelde producten naar de Voedselbank in Beilen gebracht. De vrijwilligers van de Voedselbank zorgen voor verspreiding onder de 40 gezinnen (52 volwassenen en 52 kinderen) in Midden-Drenthe.

De aanvoer van verse producten bij de Voedselbank is door de crisis nagenoeg gestopt. Inzamelen in de supermarkt is geen optie vanwege ruimtegebrek. Om toch te voldoen aan de richtlijnen van het RIVM kwam Mariëlle Striethouldt met het plan om de inzameling in de eigen loods te gaan organiseren.

Al snel bleek dat meer mensen wilden helpen, ze kreeg al snel hulp vanuit Horeca Westerbork, de gezamenlijk kerken Midden-Drenthe, Jumbo Vinke en veel dorpelingen. Mariëlle vertelt enthousiast: ‘Het is al hartverwarmend om te zien wat er dagelijks wordt gebracht door een ieder, er ontstaat een mooie saamhorigheid.’

Nadat de producten gebracht zijn wordt alles verzameld in de keuken en koelcel. Vervolgens gaat op zaterdagmiddag alles op transport. De Voedselbank zorgt ervoor dat op maandag de producten rondgebracht worden (met uitzondering van Pasen), onder de gezinnen die hiervoor in aanmerking komen.

Mariëlle heeft nog wel een tip:  ‘Wanneer je verse groenten, fruit brengt en verse melk is het advies om dit aan het einde van de week te brengen. Houdbare melkproducten kan ook aan het begin van de week.’

Facebook

Op de Facebook pagina ETEN GEVEN wordt regelmatig een update geplaatst. Afgelopen week kreeg de organisatie een gift van maar liefst 800 eieren. Dat wordt op die pagina vermeldt zodat mensen weten dat er op dat moment geen behoefte meer is aan eieren.’

Ook wil Mariëlle benadrukken dat het niet om een éénmalige actie gaat. De vrijwilligers in Westerbork gaan door zo lang deze crisis duurt en hun bedrijf stil ligt.