Jonge mantelzorgers krijgen extra aandacht met een online quiz

De week van 1 tot en met 7 juni is de landelijke week van de jonge mantelzorger. Dit is een week waarin extra aandacht gevraagd wordt voor jonge mantelzorgers en meer bekendheid aan deze doelgroep te geven. In die week is er voor alle jonge mantelzorgers uit Midden-Drenthe van pinkstermaandag 1 juni, tot en met vrijdag 5 juni, een online quiz.

Waarom extra aandacht en bekendheid? Hun vader, moeder, broer of zus is chronisch ziek, heeft een lichamelijke beperking of psychische problemen. Daardoor hebben jonge mantelzorgers niet de onbezorgde jeugd die anderen wel hebben. Ze hebben extra taken in het huishouden, zorgtaken en veel verantwoordelijkheid om de situatie thuis goed te laten verlopen. Dat betekent vaak minder tijd voor vrienden, sport en andere hobby’s. En dat begrijpt niet iedereen. De prestaties op school hadden beter kunnen zijn. Erover praten is lastig.

Kinderen en jongeren die zich zorgen maken over een gezinslid of voor iemand zorgen zijn jonge mantelzorgers. Om hen te kunnen helpen, is het belangrijk om hun situatie te herkennen. Dat is voor henzelf, maar ook voor ouders, verzorgers, familie, vrienden en leerkrachten vaak moeilijk.

Iedereen kan iets doen

Grietje ten Hoeve (consulent Mantelzorg): ‘Iedereen die kinderen of jongeren kent die in zo’n situatie zitten, kan iets doen. Door hen te zien, naar hen te luisteren, ze serieus te nemen, met ze te praten over hoe het gaat. Door hen te zien als een normaal kind in een soms moeilijke situatie die wat extra aandacht kan gebruiken. Vraag hoe ze geholpen willen worden en zorg dat school ook rekening met ze houdt. Daarnaast kan Welzijnswerk Midden-Drenthe de helpende hand bieden.’

De schoolmaatschappelijk werkers en sociaal werkers van Welzijnswerk zijn er voor de ouders en jongeren zelf. Ze gaan in gesprek en bekijken wat de behoefte aan contact of hulpverlening is. Daarnaast zijn er jaarlijks activiteiten als zwemmen, jumping, persluchtduiken, lasergamen, kanovaren enz. Deze uitjes worden altijd afgesloten met een gezellig etentje. Zo ontstaat ook lotgenotencontact.

Zorgen maken

Grietje ten Hoeve: ‘Normaal gesproken laten jonge mantelzorgers het niet snel merken dat ze zich zorgen maken. De kans dat ze nu in deze coronatijd zwijgen, is nog veel groter. Wanneer thuis meer zorg nodig is voor een ziek of beperkt gezinslid omdat hij/zij bijvoorbeeld niet naar school of dagopvang kan, neemt de druk op jonge mantelzorgers waarschijnlijk ook meer toe. En niet alleen de druk om te helpen. Ook emotionele druk en kopzorgen worden meer omdat school of studie als time-out/afleiding is komen te vervallen. Een week van extra aandacht voor deze doelgroep is sowieso op zijn plaats. Maar in deze coronatijd misschien nog wel extra.’

Welzijnswerk Midden-Drenthe kan nu geen sportief en actief uitje organiseren, dus is iets anders bedacht: de online quiz van 1 tot en met 5 juni, elke dag om 19.00 uur. Iedere jong mantelzorger uit de gemeente kan meedoen.

Jonge mantelzorgers, ook al zijn ze niet bij Welzijnswerk bekend zijn, kunnen zich opgeven door een mail te sturen met jouw naam naar mantelzorg@welzijnswerkmd.nl. Wie eerst meer informatie wil kan bellen met Grietje ten Hoeve, tel. 088 16 51 200.