De Appelhof in Smilde is klaar om te groeien

Een tuin is nooit af en dat geldt ook voor De Appelhof in Smilde. Toch zijn alle plannen uitgevoerd die in 2017 werden gemaakt. De afgelopen twee jaar werkte een groepje enthousiaste vrijwilligers aan de buurtboomgaard, die open staat voor iedereen met respect voor alles wat groeit en bloeit.

De Appelhof is gerealiseerd aan de Molenwijk, de ingang is te vinden aan de Veenhoopsweg tussen de huisnummers 62 en 64. Vrijwilliger Cor Onderwater is enthousiast over de vorderingen die gemaakt zijn sinds in 2018 de eerste schep in de grond werd gezet. ‘We zijn in 2017 begonnen met het maken van plannen, nadat Hannie Idema en Joan Bruggink met het idee kwamen om van dit terrein iets moois te maken. Ze wonen er naast en vonden het jammer dat er niets met de grond gebeurde.

Cor Onderwater: ‘Er ontstond een groep van zo’n acht vrijwilligers en iedereen heeft zijn eigen talent ingezet. Zo hebben we iemand die veel verstand heeft van fruitbomen. Elke week wordt er in De Appelhof gewerkt. Er is ook samengewerkt met schoolkinderen, die onder meer bomen hebben geplant. Alle plannen zijn nu uitgevoerd en dus is het tijd om na te denken over de toekomst van de buurtboomgaard. Het moet in ieder geval een ontmoetingsplek worden waar iedereen zich welkom voelt en er is veel mogelijk. Over een paar jaar hopen we behoorlijk wat vruchten te kunnen oogsten en kunnen we bijvoorbeeld iemand uitnodigen die uitlegt hoe je jam maakt. Tussendoor mogen mensen natuurlijk ook rijpe vruchten plukken. We merken dat De Appelhof nu nog niet zo bekend is bij iedereen, maar we hopen dat daar snel verandering in komt. Er zijn ook ideeën over het maken van een voedselbos en een dorpsommetje waar De Appelhof onderdeel van is.’

Financiële ondersteuning

Het project werd financieel ondersteund door de gemeente en donateurs, zodat bomen aangekocht konden worden. Het gaat om circa vijftig vruchtbomen, waaronder historische fruitboomrassen. ‘Daarnaast is er een akkertje bessenstruiken aangelegd met rode, zwarte, blauwe, witte bessen en kruisbessen’, vertelt Onderwater. ‘We hebben een bijenhotel geplaatst en een akkertje met wilde bloemen ingezaaid om de insecten te lokken, die zorgen voor de bestuiving van de fruitbomen. Er zijn banken geplaatst, zodat de bezoekers kunnen genieten van de Appelhof. En er is een beukenhaag aangelegd.’

De Appelhof wordt op biologische wijze onderhouden, wat betekent dat geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest worden gebruikt. Op den duur wordt een composthoop gemaakt zodat de eigen compost gebruikt kan worden in De Appelhof. Wie mee wil helpen aan het onderhoud kan zich melden bij Hannie Idema: 0592-413564.