Een stapje verder

Geke Enting verzorgt deze week de column De Boer op. Zij vertelt over Boukje, een kalfje dat gezond werd geboren. Na drie dagen ontstonden echter gezondheidsproblemen bij dit kalf:

Op 1 april werd Boukje geboren bij ons op het melkveebedrijf. De geboorte verliep voorspoedig en we waren erg blij met dit vaarskalfje.

Toen Boukje was drooggelikt door haar moeder zorgden wij voor een schoon hokje, voorzien van een dikke laag stro en een emmer met warme biestmelk. Biest is dikker en geler dan gewone melk en is belangrijk, er zitten namelijk veel afweerstoffen in. Ik hielp het kalfje met de biest, dit werd gulzig opgedronken.

Nadat 2 liter biest plofte ze languit in het stro en was het tijd om een nachtje te rusten. Boukje deed het goed, tot dag 3. Toen ik ’s morgens bij haar kwam wilde ze de melk niet opdrinken, was aan de diarree en zo slap als een vaatdoek. Kalfje ziek, boerin van slag…

Het was zaak om haar er weer bovenop te krijgen. We gaven haar 2 keer daags verplicht lauwwarm water met paracetamol en voedingsstoffen, met daarnaast onbeperkt water. Er ging veel tijd in zitten. Dat is niet erg want je wilt dat een ziek kalf opknapt!

Soms duurt dat best lang, waarvoor je zelf ook het nodige geduld moet opbrengen. Iedere keer even kijken hoe het gaat en proberen wat water aan te bieden.

Maar als je verplicht bent om vanuit huis te werken, dan gaat dat net even wat makkelijker en word je meer en meer betrokken.

Na 3 dagen kwam ik bij Boukje en stond ze me aan te kijken in haar hokje. Jubelstemming, we waren op de goede weg, gelukkig! Voorzichtig startten we met kunstmelk en ook dat werd gewaardeerd.

Boukje sterkte aan en na 10 dagen was het dan echt tijd om een stapje verder te gaan: naar een groepshok samen met een vriendinnetje. Bij het ontdekken van de ruimte liet Boukje ons zien wat ze allemaal kon: springen, rennen, lawaai maken en ze probeerde zelfs even of ze echt niet door het hek kon.

Boukje is inmiddels 7 weken jong. De oudste in haar ‘groepje’ kalveren en maakt dat ook duidelijk. Haar lastige opstart is zij alweer vergeten. Het is nu geen probleem om de emmer melk leeg te drinken en als ik het niet in de gaten houd…. Pikt ze de melk van haar vriendin(nen) ook in!