Geen muziek op de terrassen? Dan zet Westerbork uit protest een koptelefoon op

Een opmerkelijk gezicht maandagmiddag: alle bezoekers van de terrassen in Westerbork hadden een koptelefoon op om daarmee te protesteren tegen het besluit van burgemeester Mieke Damsma van de gemeente Midden-Drenthe.

Achter de ludieke actie zat evenementenorganisator Jan Poort. Hij wilde in samenwerking met restaurant De Turfsteker muziek verzorgen op het terras, maar dat werd verboden. ,,Waar het elders in Nederland wel mag, mag het in Midden-Drenthe niet.”

De terrasbezoekers hadden volgens Poort begrip voor de actie. ,,Er klonk geen muziek uit de hoofdtelefoons. Want dat mag niet.”

Waarom zelfs in Midden-Drenthe geen muziek uit de speakers van de terrassen mag klinken, ligt aan de algemene plaatselijke verordening (apv) van de gemeente. Dat is buiten corona om al verboden, maar de noodverordening rondom corona meldt dat op plekken waar normaal geen muziek is er nu ook geen muziek is toegestaan, zo stelt Damsma. „In onze ‘gewone’ verordening staat dat in heel Midden-Drenthe muziek op het terras niet is toegestaan. Dan kan ik het nu dus ook niet goedkeuren.”

Poort noemt het besluit van de burgemeester onbegrijpelijk. ,,Wij hadden het plan om lokale artiesten akoestisch enkele liedjes te laten zingen. Juist om op een verantwoorde manier te zorgen dat mensen zich aan hun eigen tafel kunnen vermaken. Met muziek zorgen we voor wat afleiding. Een reden om lekker op je plek te blijven zitten en te genieten van wat er om je heen gebeurt. Maar zo ziet onze burgemeester dit helaas niet.”

Het initiatief voor kleinschalige muziek op de terrassen kwam voort uit het annuleren van het muziekevenement Bork Veur Bork. ,,Dat dit is afgelast, is begrijpelijk en volledig terecht. Maar in tweetallen akoestische nummers spelen, dat zou toch mogelijk moeten zijn?”

Ook eigenaar Sander Vos van Meursinge had zaterdag geen begrip voor het besluit van de burgemeester: