Aanleg nieuwe rotonde bij Beilen valt nóg eens twee ton duurder uit: 'Dit verdient geen schoonheidsprijs'

De aanleg van de nieuwe rotonde bij Beilen valt voor de gemeente Midden-Drenthe nog duurder uit dan aanvankelijk werd gedacht. Waar eerst de uitvoerkosten zo’n 280.000 euro hoger uitvielen, blijken nu ook nog ruim twee ton aan voorbereidingskosten niet te zijn meegenomen in de begroting.

Dat laat wethouder Anique Snijders (VVD) weten in een brief aan de gemeenteraad.

Het project van de gemeente ligt al een tijd onder een vergrootglas. Bij de start van de werkzaamheden werd uitgegaan van een kleine negen ton voor de aanleg van de rotonde. Inmiddels zijn de kosten opgelopen na een kleine 1,5 miljoen euro, waarvan de provincie nog 240.000 euro meebetaalt.

De eerste tegenvaller kwam begin dit jaar, toen bleek dat de ondergrond onvoldoende sterk bleek. Uit een bodemonderzoek dat de gemeente voor de aanleg liet uitvoeren, bleek dat de bodem op de plek bij het distributiecentrum van Jumbo, waar de rotonde was gepland, voornamelijk bestond uit zand. Pas tijdens de werkzaamheden werd veengrond ontdekt, waardoor veel meer grond moest worden afgegraven en kabels en leidingen moesten worden verlegd.

‘Bijzonder detail’

Een ‘bijzonder detail’, schrijft Snijders, juist omdat een van deze draagkrachtboringen juist in het gebied heeft plaatsgevonden. ‘De boring blijkt uiteindelijk vlak náást de zwakkere grond te zijn gedaan. Die boring vormde dus op dat moment geen aanleiding voor extra maatregelen.’ Eind april werd de raadsleden van de extra kosten (zo’n 280.000 euro) op de hoogte gesteld, die daar uiterst kritisch op reageerden.

Donderdag blijkt na intern onderzoek van de gemeente dat er nog 225.000 euro bij moet worden gerekend, omdat er voorbereidingskosten over het hoofd zijn gezien. Hoe dat kan, is nog onduidelijk. Snijders was donderdagmiddag niet bereikbaar voor verder commentaar.

‘We hadden meer informatie moeten delen’

In het persbericht laat ze weten dat ze blij is dat de onderste steen nu boven is. ‘Maar ik baal er verschrikkelijk van, dat nu ook deze kosten boven tafel zijn gekomen. Het hele proces rond de herinrichting verdient zeker geen schoonheidsprijs en we hadden de gemeenteraad beter in dat proces mee moeten nemen.’

Achteraf bezien had volgens haar meer informatie gedeeld moeten worden met de raad. ‘In de eerste maanden van 2020 hebben we ons gefocust op de realisatie van de rotonde. We hadden juist in deze periode eerder en meer informatie moeten geven over de tegenvallers.’