Bedrijf Well Gear (180 werknemers) verkast mogelijk naar Emmen als uitbreiden in Westerbork niet lukt

Well Gear wil uitbreiden in Westerbork, maar het bestemmingsplan staat dat niet toe. Het bedrijf, met 180 werknemers, vertrekt nu mogelijk naar Emmen.

Well Gear is een specialist in onderhoud en reparaties van met name aardgas- en olieputten. Maar bijvoorbeeld ook Nedmag in Veendam, producent van magnesiumzout, is een opdrachtgever. De onderneming ruimt daarnaast uitgeproduceerde putten en bijbehorende werklocaties op.

Well Gear is zeer internationaal georiënteerd. Zo zijn er nevenvestigingen in Schotland, de Verenigde Staten en West-Afrika. Het bedrijf startte in 2015. Toch staan er al zo’n 180 mensen op de loonlijst, van wie het merendeel in vaste dienst is.

Uit de jas gegroeid in Westerbork

Aan het Oosteinde in Westerbork is de onderneming in vijf jaar tijd al compleet uit haar jas gegroeid, legt Sigo Tjeerdsma uit, samen met Sven Heijwegen eigenaar van Well Gear: ,,Ons terrein ligt nu stampvol materiaal. Het gros van het personeel werkt op locatie, maar in Westerbork zit er toch nog wel een man of 25 op kantoor. Ook voor hen hebben we meer ruimte nodig. Het perceel van Well Gear is zo’n 5000 vierkante meter groot. We zitten te springen om zeker 10.000 vierkante meter extra.”

Uitbreiden zou kunnen door aangrenzende landbouwgrond aan te kopen. Een door het bedrijf in de arm genomen architect heeft inmiddels aangeklopt bij de gemeente Midden-Drenthe, vertelt Tjeerdsma: ,,Hij heeft daar zijn tekeningen ingediend. Maar volgens het huidige bestemmingsplan is uitbreiden van ons bedrijfsterrein niet toegestaan.”

‘Zo moeilijk kan het toch niet zijn?’

Herziening van het bestemmingsplan zou een optie kunnen zijn, maar dat is doorgaans een tijdrovende procedure. ,,Zo veel tijd hebben wij niet”, laat Tjeerdsma op voorhand weten. ,,Tenzij de gemeente kiest voor een verkorte procedure. En waarom niet? Zo moeilijk kan het toch niet zijn?”

Well Gear oriënteert zich intussen al op alternatieven, elders in Drenthe. Tjeerdsma noemt met name Assen en Emmen. In de laatste gemeente was hijzelf eerder oprichter van Balance Point Control (BPC), eveneens actief in de olie- en gasindustrie. ,,Ik ken er de weg.”

In de raadscommissie Ruimte en Groen van de gemeente Midden-Drenthe riepen raadsleden verantwoordelijk wethouder Anique Snijders (VVD) al op om Well Gear binnenboord te houden. ,,Dit is een mooi en goeddraaiend bedrijf. Dus doe er alles aan om deze werkgelegenheid voor Westerbork te behouden”, luidde bijvoorbeeld de oproep van Jan Beugel (PvdA).

Hij kreeg steun van Jannes Kerssies (Gemeentebelangen). De wethouder zegde toe haar ‘uiterste best’ te zullen doen.

‘Midden-Drenthe wil Well Gear behouden’

,,Well Gear is een mooi bedrijf, dat Midden-Drenthe graag wil behouden”, laat gemeentewoordvoerder Miriam Fokkema weten. ,,Onze inzet is dan ook om de doorontwikkeling van het bedrijf in Westerbork mogelijk te maken. Well Gear heeft een principeverzoek ingediend, dat helaas niet past in het huidige bestemmingsplan. De gemeente heeft nog geen procedure in gang gezet om hier een mouw aan te passen. We plannen eerst op korte termijn een gesprek in met het bedrijf.”