Beilen viert op bescheiden wijze het 90-jarig bestaan

Voetbalvereniging Beilen bestond op 21 juni precies 90 jaar. Op 21 juni 1930 staken enkele liefhebbers van het voetbalspel de koppen bij elkaar om de eerste voetbalvereniging in de gemeente Beilen op te richten. In bescheiden kring werd gisteren stilgestaan bij deze bijzondere mijlpaal.

Een mijlpaal waar de club normaal gesproken uitgebreid en feestelijk stil bij zou staan, maar het coronavirus zorgt ervoor dat dit voorlopig op bescheiden wijze gebeurt. Gerard Boer, Lid van Verdienste en sinds 1950 aanwezig binnen de gelederen van VV Beilen heeft samen met Klaasje, dochter Annie en zijn kleinkinderen Roel, Gert, Dyam en Djill een speciaal ontworpen jubileumvlag gehesen.

Ondanks de stilte op de voetbalvelden wil VV Beilen stilstaan bij de rijke historie van Beilen. Het eerste voetbalveld lag achter het café van Jannes Smit aan de Markt en de eerste competitiewedstrijd werd gespeeld tegen het dan ook net opgerichte VAKO uit Vries. Beilen won met 4-3.

In de jaren ’50 verhuisden de voetballers naar een veld aan de Grote Drift en in 1957 kregen Beilen en Fit Boys (1953) samen de beschikking over sportpark De Venne. Daar is nu een woonwijk aangelegd en tennisclub Smalhorst is tegenwoordig gehuisvest in de gebouwen van het sportcomplex van destijds.

Kampioenschappen

In de jaren ’70 groeide Beilen gestaag door en kampioenschappen van senioren en jeugd waren elk seizoen aan de orde. Tijdens het 50-jarig bestaan van de voetbalclub werd een speciale wedstrijd georganiseerd op De Venne. PSV en Tottenham Hotspur (uitslag 4-2) namen het tegen elkaar op, voorafgegaan door de oud-Internationals tegen Beilen 1. Er was niet gerekend op de komst van Engelse hooligans naar Midden-Drenthe. Zij zorgden voor het nodige rumoer in Beilen en de Mobiele Eenheid moest er aan te pas komen om de orde te bewaken.

Een spectaculair kampioenschap werd in 1990 in Coevorden gevierd bij Raptim. Beilen 1 versloeg zijn directe concurrent in eigen huis met 2-4 en de ontlading samen met de grote supportersschare was enorm.

In deze eeuw zijn er nog verschillende mooie dingen gebeurd bij de club. Zoals de kampioenschappen van Beilen 1 in 2005 en 2015. Maar niet alleen dat maakt wat VV Beilen nu geworden is in 90 jaar. Het is een vereniging die gedragen wordt door de leden, vrijwilligers en volgers van VV Beilen. Geworteld in de lokale samenleving waar vreugde, verdriet, successen en teleurstellingen allemaal voorbij zijn gekomen.