De belangrijkste weg van Westerbork ligt er al weken uit: bewoners zijn de onduidelijkheid zat

De reconstructie van het Westeinde in Westerbork is tot nu toe niet zonder slag op stoot verlopen. Aanwonenden stuurde onlangs een brandbrief, omdat de werkzaamheden anders werden uitgevoerd dan afgesproken. Grootste pijnpunt: het gebrek aan communicatie vanuit de gemeente Midden-Drenthe. Die heeft beterschap beloofd.

Een veiligere verkeerssituatie, fietsvriendelijk en aantrekkelijk voor toeristen. Dat was de insteek van de reconstructie van het Westeinde in Westerbork, die in februari dit jaar begon. De weg wordt een 30-kilometerzone en krijgt fietsstroken.

Alarmbellen

Een mooi plan, vond aanwonende Mariëlle Zeewuster. ,,Totdat er een maand geleden opeens een put in de goot pal voor onze oprit werd aangelegd. Onze zoon kan daar met zijn fietsbanden in terechtkomen, dat vinden we niet veilig.” Ook viel het haar op dat de trottoirbanden bij de inritten niet waren verlaagd en een andere kleur hadden dan in het plan: lichtgrijs in plaats van antraciet.

Zeewuster trok bij de gemeente aan de bel en er kwam een medewerker langs voor een gesprek op straat ,,Tussen neus en lippen door zei hij dat de weg werd verbreed en dat de fietsstroken in klinkers zouden worden uitgevoerd en niet in asfalt. Dat had ermee te maken dat de waterleiding niet diep genoeg in de grond zat. Toen gingen bij mij de alarmbellen af.”

Het Westeinde is een drukke weg met veel landbouwverkeer, waar vaak te hard wordt gereden, is Zeewusters ervaring. Klinkers veroorzaken meer lawaai, verwacht ze. ,,Maar afgezien daarvan gaan klinkers ook verzakken.”

Brandbrief

De wegverbreding van 6 naar 6,5 meter, de klinkers, de opstaande trottoirbanden en putten pal voor inritten staan niet in het plan dat op site van de gemeente staat, constateert ze. ,,Ik dacht: dit kan niet waar zijn. Als de gemeente dingen aan het ontwerp verandert, moet ze daarover toch communiceren?”

Samen met drie buurtgenoten stuurt Zeewuster een brandbrief naar het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad. ,,Een dag later waren de plannen voor het Westeinde op de website aangepast. Opeens stond er wél dat hij 6,5 meter breed zou worden.”

‘Corona geen excuus’

In de brief benadrukken de Börkers de slechte communicatie en vragen ze om een gesprek. ,,Ik hoorde wethouder Snijders tijdens haar laatste commissievergadering zeggen dat de gemeente niet met ons in gesprek kon vanwege de corona-uitbraak. Toen gingen mijn nekharen overeind staan. Ik werk in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen en neem corona zeer serieus, maar het werd hierbij onterecht als excuus gebruikt.”

Zeewuster en haar buurtgenoten hebben inmiddels een positief gesprek met de gemeente gehad. Daarin erkenden medewerkers het gebrek aan communicatie en beloofden ze beterschap. ,,Ook is ons toegezegd dat de hele weg toch in asfalt wordt uitgevoerd.” De verkeerd geplaatste putten zijn inmiddels verplaatst, de de trottoirbanden worden vervangen en bij de inritten verlaagd.

Gemeente belooft beterschap

,,Het is jammer dat er de afgelopen periode negatieve gevoelens zijn ontstaan. Maar wat belangrijk is voor iedereen, is dat de communicatie vanaf nu uitdrukkelijk geïntensiveerd wordt,” reageert wethouder Dennis Bouwman (PvdA), die het project van de opgestapte wethouder Snijders heeft overgenomen.

Alle aanwonenden krijgen een brief met informatie van de gemeente, zegt Bouwman. ,,Ook is er vanaf nu elke donderdag van 9 tot 10 uur een inloopspreekuur in de keet van de aannemer, voor iedereen die vragen en opmerkingen heeft.”

In juli moet de weg klaar zijn. Na de zomer gaat het Oosteinde op de schop en daarna volgt het oostelijke deel van de Hoofdstraat. Volgend jaar zomer moet alles klaar zijn.