Gemeente stelt ultimatum: aannemer moet resterende deel geluidswal Spier binnen een week afbreken

Het resterende deel van het geluidsscherm langs de A28 bij Spier moet binnen een week worden afgebroken. Dat heeft de gemeente Midden-Drenthe aan aannemer Bouwhuis uit Beerzerveld laten weten.

Eerder al zijn er verschillende veiligheidsmaatregelen genomen om te voorkomen dat het scherm verder zou instorten: er zijn extra afstandhouders geplaatst, het scherm is op verschillende plaatsen gestut en er zijn hekken geplaatst.

Veiligheidscheck

Tijdens een gesprek tussen inwoners en de gemeente gaven de inwoners aan te twijfelen aan de veiligheid van het nog staande deel van het scherm. Voor de gemeente reden om een veiligheidscheck te laten doen. Daaruit blijkt dat het scherm in de loop van de tijd steeds minder stevig is geworden. Dat zou onder meer veroorzaakt kunnen zijn doordat het scherm onder invloed van de wind gaat trillen, waardoor de stenen in het scherm als het ware geschud worden.

Indien de aannemer het betreffende deel op maandag 6 juli nog niet heeft verwijderd, dan breekt de gemeente het zelf af en verhaalt zij de kosten op de aannemer.

Het scherm stortte in december 2018 in. Een gedeeltelijke herbouw werd afgelopen maart afgewezen, nadat een onafhankelijk bouwkundig ingenieur de gemeente Midden-Drenthe adviseerde dat er niet genoeg zekerheid over de constructie is om de vergunning te verlenen. Daarop weigerde de gemeente de vergunning te verlenen omdat de veiligheid van het scherm onvoldoende gegarandeerd kon worden.