NK wielrennen op de Vam-berg in Wijster gaat dit jaar toch door, op 21, 22 en 23 augustus

De Vam-berg in Wijster is dit jaar toch het strijdtoneel van de Nederlandse kampioenschappen wielrennen. De nationale titelstrijd op de weg voor de beloften-mannen, de profs-vrouwen en de profs-mannen staat gepland voor 21, 22 en 23 augustus.

Vanwege de coronacrisis kon het NK niet doorgaan op de geplande datum in juni. Nu de coronamaatregelen versoepeld zijn kon een datum worden geprikt.

Alleen als regels niet aangescherpt worden

 Na overleg tussen de KNWU, organisator Courage Events, de gemeente Midden-Drenthe en de provincie Drenthe is besloten dat het evenement vooralsnog op 21, 22 en 23 augustus kan plaats vinden. Wel onder voorwaarde dat de huidige regels in de tussentijd niet aangescherpt worden.

Proeftuin voor de evenementensector

Hoewel er nog wat plooien moeten worden gladgestreken, kan organisator Thijs Rondhuis zijn geluk niet op. ,,Het belangrijkste voor nu is dat we een Nederlands Kampioenschap hebben en dat we Drenthe en de VAM-berg en al haar pracht en praal alsnog via de media kunnen laten zien."

Via de media, benadrukt Rondhuis, want hoewel de coronamaatregelen per 1 juli versoepeld worden en het NK daardoor dit jaar alsnog doorgang kan vinden, zullen er weinig mensen bij het evenement aanwezig mogen zijn. Hoeveel dat er zijn, kan de organisator nog niet zeggen. ,,In ieder geval onder de duizend, en die zullen allemaal een toegangskaart nodig hebben.''

Zoals eerder al aangekondigd, zal het evenement als proeftuin fungeren voor het zogeheten fieldlab dat onlangs is opgericht door de evenementensector en vier ministeries. Daarin wordt onderzocht hoe de evenementenbranche na 1 september weer op gang kan worden geholpen door het aantal bezoekers te verruimen met inachtneming van afstands- en hygiënemaatregelen.

'Belangrijk sportmoment'

Algemeen directeur Thorwald Veneberg van de KNWU is blij dat er weer een datum staat voor het NK. ,, Dit is voor veel renners een evenement om naar uit te kijken. Het was goed uit te leggen geweest als we dit jaar niet konden organiseren gezien de maatschappelijke belangen die enkele maanden voorrang genoten. Maar nu sportevenementen weer zijn toegestaan, kijken we uit naar een voor ons als bond belangrijk wedstrijdmoment."