IKC Harm Smeenge in Beilen sluit jaar af met opening verbouwde school: 'Hier ben ik heel trots op'

Integraal Kindcentrum Harm Smeenge in Beilen is na een jaar boren, breken en bouwen weer volledig open. Directeur Immy Rorije zwaait af met de opening van de ‘nieuwe’ school. „Dit heeft veel energie gekost van onze leerkrachten en onze leerlingen. Hier ben ik heel trots op.”

Zo’n beetje elke muur die niet dragend was voor de constructie van de school, is tijdens de verbouwing uitgesloopt, zegt Rorije. „Op momenten was het een donker gangenstelsel. Nu hebben we meer ramen en lichtkoepels laten plaatsen, en is het door de inzet van verstelbare wanden een prachtig geheel geworden.”

Als nomaden door de school

De verbouwing heeft een heel flexibele houding van iedereen geëist. Zo zaten de kinderen uit groep zeven en acht het hele schooljaar in een nabijgelegen kleuterschool, terwijl andere groepen als nomaden door hun eigen school moesten trekken.

„Ze kregen les in de lokalen die op dat moment klaar waren of waar nog niet geklust werd. Dat heeft veel gevraagd van onze docenten en leerkrachten. Niet erg ideaal als er in de muur van jouw klas een boor wordt gezet op het moment dat je aan de rekenles wilt beginnen. Maar we hebben ons erdoor geslagen.”

De school kan door alle aanpassingen, als de coronamaatregelen het toelaten, eindelijk voorstellingen geven voor ouders. „Die zaten eerst opgepropt in allerlei lokalen. Maar nu hebben we een schitterende grote hal waar we van alles mee kunnen doen.” Ouders en kinderen kunnen donderdagavond in groepen een kijkje nemen in het vernieuwde gebouw.

‘Ik laat het mooier achter dan ik het aantrof’

Voor de leerlingen van groep acht komen de feestelijkheden op een vreemd moment, aangezien ze nu afzwaaien met een opening. „We willen iedereen de kans geven om te komen kijken. Dus ook voor zij die volgend jaar naar de middelbare school gaan.”

Ook voor Rorije is het donderdag de laatste dag als directeur. Zij gaat aan de slag bij de Oosterveldschool (Uffelte) en KC de Vuursteen (Wapserveen). „Ik laat het mooier achter dan ik het aantrof, en stap dus met een gerust hart op. Daar ben ik trots op.”