Twan Bergsma is kinder chef-kok van Midden-Drenthe (maar toch wil hij profvoetballer worden)

Het winnende recept van de kookwedstrijd Kindermenu 2.0 is bedacht door de 9-jarige Twan Bergsma. Zijn combinatie van aardappels, frisse salade en kalkoengehaktbal was goed voor de eerste prijs.

Daarom mag Twan Bergsma zich de kinder chef-kok van Midden-Drenthe noemen. Donderdag kreeg hij in Westerbork op zijn school CKC de Wegwijzer de bijbehorende prijs overhandigd door wethouder Erjen Derks: een bokaal en een kookworkshop van een echte chef-kok.

Ook is zijn recept opgenomen in een kookboek en staat zijn menu binnenkort op de kaart van een aantal restaurants in Midden-Drenthe.

Wethouder Erjen Derks: ‘Het is goed dat kinderen al op jonge leeftijd leren een gezonde keuze te maken. Maar ook dat ze ervaren dat gezond eten heel erg lekker kan zijn. Een kookwedstrijd zoals het Kindermenu 2.0 helpt ze daar heel goed bij.’

Twan Bergsma is erg trots op de prestatie. Maar hij twijfelt nog wel of hij later ook echt als kok aan de slag wil: ‘Eigenlijk wil ik liever profvoetballer worden, maar mocht dat niet lukken, dan lijkt kok mij ook wel leuk.’ Niet alleen Twan had een lekker gezond en prijswinnend recept bedacht, ook Nick Fieten uit Westerbork en Eefje Hietberg uit Zwiggelte vielen in de prijzen.

Niet makkelijk

De jury van het Kindermenu 2.0 had het dit jaar niet makkelijk. Er waren maar liefst 36 kinderen die een lekker recept hadden bedacht. Het viel dan ook niet mee om de uiteindelijke winnaar te kiezen. Daarom besloot de jury een top 3 te maken. Via Facebook kon iedereen uiteindelijk stemmen op deze 3 recepten. De jury bestond deze keer uit wethouder Erjen Derks, Nathalie Hommes, beweeg- en leefstijladviseur Gezond in MiddenDrenthe, Martijn Kazemier van restaurant ’t Wapen van Schotland, Roelie Kuipers, leefstijlcoach team Gezond in Midden-Drenthe, Casper en Rick Vinke van Jumbo Vinke Westerbork.

De kookwedstrijd Kindermenu 2.0. is bedoeld om een lekker, regionaal én gezond kindermenu op de kaart te krijgen van restaurants. Het menu van Twan Bergsma is binnenkort te vinden op de menukaart van verschillende Midden-Drentse restaurants. De kookwedstrijd is een initiatief van de provincie Drenthe, Jong Leren Eten, en Drenthe Gezond. De kookwedstrijd is uitgezet in alle Drentse gemeenten. Alle winnende recepten zijn gebundeld in een inspirerend kookboek. Alle kinderen uit de klas van Twan Bergsma van CKC de Wegwijzer uit Westerbork krijgen het kookboekje aangeboden.

Gelijktijdig met de kookwedstrijd was ook een kleurplaatactie uitgezet. De mooiste kleurplaat is gemaakt door Aline uit Beilen. Zij heeft de prijs, een pakket vol kleurspullen inmiddels ontvangen.