Eerste bewoners Altingerhof Beilen zijn corona-veilig verhuisd naar nieuwe woning

De eerste veertig bewoners van het nieuwe Altingerhof in Beilen zijn deze week verhuisd naar hun nieuwe woning.

Ruim een jaar geleden startte Icare met de nieuwbouw van de locatie op het bestaande terrein. Uiteindelijk is de bouwtijd niet uitgelopen. ,,Een knappe prestatie, omdat er vanwege Corona tegelijkertijd gewerkt moest worden binnen de richtlijnen van het RIVM”, zegt woordvoerder Marjon Heeling.

Corona-veilig verhuizen

Verhuizen tijdens de Corona-pandemie vraagt een extra zorgvuldige voorbereiding. ,,Samen met de cliëntenraad is daarover goed nagedacht en is er een speciaal draaiboek gemaakt. Zo is er niet in één dag verhuisd, maar in kleine groepjes verdeeld over de hele week. De verhuizing werd gedaan door een verhuisbedrijf dat zich strikt aan de RIVM-richtlijnen houdt.”

Bewoners en medewerkers zijn in hun nieuwe onderkomen verwelkomd met gebak. Pas als alle gebouwen over een jaar of twee klaar zijn, wordt er een echt openingsfeestje georganiseerd

Van grootschalig naar kleinschalig

Waar het oude gebouw groot was en vooral lange gangen had, is de nieuwbouw kleinschalig gebouwd. In vier geschakelde gebouwen met ieder twee woningen, waarbij bewoners van tien appartementen een huiskamer delen. Ook de parkachtige tuin op het terrein is opnieuw ingericht. Tevens is het gebouw afgestemd op mensen met dementie, zoals in het kleurgebruik, het licht en de inrichting.

,,Als je dementie hebt, is het belangrijk om de juiste prikkels te krijgen. Niet teveel en niet te weinig. Zo kun je met een goed gebruik van licht het dag- en nachtritme ondersteunen. En door een zwarte wc-bril op een witte pot, of een deur in een andere kleur dan de muur, help je mensen de juiste functies van dingen te herkennen.”

Energieneutraal

De nieuwe Altingerhof is energieneutraal en Icare gaat daarmee verder dan volgens de regel- en wetgeving vereist is. CO2 uitstoot wordt zoveel mogelijk verminderd. ,,Niet alleen doordat Altingerhof geen gebruik maakt van gas of andere fossiele energiebronnen, maar ook door samenwerking met zoveel mogelijk lokale partijen en hergebruik van materialen. Materiaal dat vrijkomt bij de sloop wordt bijvoorbeeld gebruikt als ondergrond voor de paden op het terrein en in de tuinen. Ook sommige meubels uit de ‘oude’ Altingerhof krijgen een plaatsje in de nieuwbouw. Vanuit de kringloopgedachte, maar natuurlijk ook omdat bewoners hier soms aan gehecht zijn.”