Dit is de cellenbus: een mobiele bajes waarin de aangehouden boeren uit Wijster werden afgevoerd

De boeren die woensdagochtend in de cel belandden na een blokkade bij afvalverwerker Attero in Wijster, werden in een opvallend grote arrestantenbus naar het politiebureau in Assen gereden. Wat is dat precies voor bus?

Het voertuig heeft het model van een touringcar, maar het transport met dit vehikel heeft niets te maken met vervoer van toeristen. De ruim veertien meter lange cellenbus die de Dienst Vervoer & Ondersteuning in gebruik heeft, staat bekend als de grootste van Europa.

Per transport kunnen er 28 gedetineerden tegelijk worden verplaatst, maar de cellenbus doet tevens dienst als mobiele bajes bij grote evenementen met verhoogd risico, zoals popfestivals en voetbalwedstrijden.

 

Speciaal gekeurd op veiligheidscriteria

De cellenbus is speciaal op veiligheidscriteria gekeurd door de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Er worden namelijk passagiers in vervoerd die opgesloten zitten. In het geval van brand of een ongeluk met de bus moeten deze mensen in veiligheid kunnen worden gebracht. Dat vergt specifieke eisen, zoals een automatische brandblusinstallatie. En met één druk op de knop moeten alle cellen tegelijk geopend kunnen worden.

Technische gegevens

Type: Setra 417 UL

Vermogen: 300 kW (417 pk.)

Automaat, 12 versnellingen

Lengte: 14 meter, 5 centimeter

Hoogte: 3 meter, 70 centimeter

Leverancier: Evobus Nederland

Fabricage: Ulm (Duitsland)

Boorduitrusting

Telefooncentrale

Aansluiting op communicatiesysteem hulpverleningsdiensten

Aansluiting op voertuigvolgsysteem KLPD, Driebergen

Spreek/luisterverbindingen met cellen

Cameratoezicht

Klimaatbeheersing

Keukentje met koffie- en theevoorziening, mangnetron in de kast

Toiletvoorziening

EHBO-uitrusting

AED-defibrillator

Fluisterstil aggregaat