Kijk hier DVHN Live terug. Melkveehouder Omgo Nieweg over de boerenprotesten: 'De trekkerdemonstraties zijn een schreeuw om aandacht, geen doel op zich'

Als veehouder Omgo Nieweg van Actiegroep Niezijl één ding duidelijk wil hebben, is het dat emoties bij de boerenprotesten niet de overhand moeten krijgen. Toch is dat wat nu wel gebeurt, zegt Nieweg. Daar maakt hij zich ernstig zorgen over. „De trekkerdemonstraties zijn een schreeuw om aandacht. Maar niet een doel op zich. We moeten er wel aan denken dat we ons doel duidelijk maken.” Nieweg en fauna-adviseur Eddie van Marum waren woensdag te gast in DVHN Live. Bekijk de uitzending onder dit artikel.

De Actiegroep Niezijl ligt in het verlengde van Farmers Defence Force. Toch wil dat niet zeggen dat Van Marum en Nieuweg achter alle protestacties staan, „maar met die organisatie hebben we wel wat”, zegt Nieweg. In de twee appgroepen van Actiegroep Niezijl, waaruit de protesten worden aangestuurd, zitten samen ongeveer 350 leden. „Echt actief is ongeveer de helft”, aldus Nieweg.

In de uitzending vertelt Nieweg meerdere keren dat de emoties en de machteloosheid die hij nu ziet bij de boeren hem verontrusten. Volgens hem is er sprake van een keerpunt in de demonstraties. Nieweg zegt vanochtend de groepsapps daarom ‘dichtgegooid’ te hebben. „Als stuurgroep van de actiegroep Niezijl hebben we daarin ook een verantwoordelijk. We moeten zorgen dat het niet helemaal spaak loopt”.

<b>Eiwitreductie</b>

De boeren protesteren tegen het landbouwbeleid van minister Carola Schouten (ChristenUnie). Door de hoeveelheid eiwitten in het veevoer te beperken, kan de uitstoot van stikstof gereduceerd worden. Maar dat zou volgens Nieweg en Fauna-adviseur Eddie van Marum ten koste gaan van de gezondheid van de dieren.

Toch denkt Van Marum dat er met veevoer wel degelijk stikstof gereduceerd kan worden, maar hij pleit voor meer keuzevrijheid. Bij sommige dieren kan dat wel, bij andere weer niet, zegt hij. Dat hier niet voor gekozen wordt heeft volgens Van Marum met administratieve problemen te maken. „Dat kunnen ze niet inboeken”.

Ook het uitkopen van boeren is volgens hem niet dé oplossing. Daarmee zou je het fundament niet veranderen. „Geef boeren een eerlijke prijs. Dan hebben ze ook minder dieren nodig”. Nieweg vind dat er over het uitkopen te makkelijk wordt gedacht: „We hebben familiebedrijven. Als ik het voor het geld deed was ik allang gestopt.”

Nieweg stelt dat de boeren best mee willen werken in het oplossen van de stikstofproblemen. Boeren doen volgens hem al jaren hun best mee te gaan in het overheidsbeleid en willen graag voorop lopen. Nieweg: „Maar waarom krijgen we daar nooit eens een complimentje voor?”