Ook tientallen Friese boeren kwamen woensdagavond naar Wijster: 'Waarom zijn wij eigenlijk nog boer?'

Veel boeren zijn wanhopig, zegt loonwerker Oebele Annema. Daarom stond hij woensdagavond in Tijnje van waaruit Mick Tinga zijn troepen naar Wijster dirigeerde.

Het overleg met de wijkagent verliep goed, de sfeer is ontspannen. ,,Denk erom’’, zegt Tinga tegen de veelal jonge jongens op het parkeerterrein in Tijnje. ,,Als iemand gaat lopen rubberen kan -ie opzouten.’’ Rubberen? ,,Dat is wegrijden met rokende banden’’, zegt een twintiger met een petje. De wijkagent: ,,Niet doen.’’

Ploffen

In een keurige stoet rijden de ongeveer 70 actievoerders even later naar een samenkomst in Wijster. Oebele kent boeren die thuisblijven omdat ze weten dat ze zullen ploffen. Daarom doet hij mee. En ook omdat hij weet dat het taboe is om te zeggen dat het slecht gaat met je boerenbedrijf dat vaak al generaties in de familie is.

Een jonge melkveehouder uit Terwispel: ,,Dit is geen feestje.’’ Soms denkt hij dat hij weg moet ,,uit dit kutland’’. ,,Waarom zijn wij eigenlijk nog boer?’’

Mick Tinga (30) uit Bant, een van de boeren die het voortouw hebben genomen bij de acties, liet eerder woensdag weten dat de boeren weer op pad willen. Nog voor maandag, wanneer het verbod afloopt.