Grondsels Marke: Janetta Sikken en Jan de Morrée zagen een kans en grepen die

In december opende Grondsels Marke aan de Grondselweg in Wijster, vlak voor de coronacrisis. De winkel in met name agrarische artikelen, diervoeders én camperbenodigdheden draait nu een half jaar.

Janetta Sikken en Jan de Morrée zagen een kans en grepen die. Als ondernemers importeren en verkopen zij al langer robuuste accu-kruiwagens. Onder camperliefhebbers is de camperplaats Wijster bekend om zijn ruimte en rust én om de gespecialiseerde kennis in zonnepanelen en andere elektrische systemen voor campers.

Toen eind 2019 de Agromarkt te koop kwam (‘het huis van de buren’), hoefden ze dan ook niet lang na te denken. ‘We hebben gelijk gebeld’, vertelt Janetta, ‘en gelukkig kwamen we er goed uit met de eigenaar.’

Meer ruimte

Het was even zoeken wat het nieuwe aanbod zou worden. Er was veel meer ruimte voor de kruiwagens en de camperservice. Nog steeds bestaat het assortiment uit de goede agrarische artikelen die de voorganger ook bood.

Het aanbod is uitgebreid voor (hobby)boer, dierenliefhebber en camper- of caravaneigenaar. Jan vertelt dat dit in de huidige crisis een gelukkige combinatie is: ‘Corona heeft veel op zijn kop gezet, wij hebben een winkel met ruimte, waar mensen veilig kunnen winkelen. Én we hebben een camperplaats waar iedereen ver uit elkaar kan staan. De camperplaats is afgelopen maanden voor veel mensen een oase van rust geweest.’

Janetta groeide op in het boerenbedrijf van haar ouders, tegenover de nieuwe winkel. Ze heeft veel interesse in en kennis van alles wat met de moestuin en dieren te maken heeft. Jan is meer de techneut en weet veel van onder andere campers en de accu-kruiwagens uit Tsjechië.

Duurzaamheid centraal

Met het door ontwikkelen van de winkel en alles er omheen staat duurzaamheid centraal. Dat is te zien aan de kastanjepalen die buiten staan opgesteld. Voor camperaars is er bijvoorbeeld de enige echte biologische toiletvloeistof te koop. En in de gasflessen zit biopropaan. ‘Leuk detail is, dat onze bedrijfsbus op groengas rijdt, gemaakt bij de vuilverwerker een paar kilometer verderop’, meldt Jan.

Corona leek ook voor de Grondsels een probleem te worden. Gelukkig is iedereen gezond gebleven. Met alle diervoeders en stalstrooisels bleek Grondsels Marke te voorzien in een essentiële functie. Vervolgens wilden veel camperaars de stedelijke omgeving ontvluchten om in hun eigen camper min of meer in quarantaine te gaan op het platteland. Kortom, Grondsels Marke en Grondsels Campers doen het, bijna tegen de verwachtingen in, gewoon goed.

Het komend half jaar gaan Janetta en Jan verder bouwen aan de Grondsels Marke. Ze zijn altijd op zoek naar nieuwe en vernieuwende producten die een duurzame oplossing bieden tegen een redelijke prijs. Als laatste is daar het wassen zonder water van de camper, auto of motor aan toegevoegd. Naast advies over de camper biedt Jan ook de mogelijkheid om te meten. Veel mensen willen graag weten hoe het staat met de accu’s, vocht in de wanden, gasinstallatie en hoe zwaar de camper is. Dat kan allemaal aan de Grondsels.

Waar Grondsels Marke vandaan komt? Het is een knipoog naar het aloude concept van de boermarken. Een manier voor boeren om met elkaar materialen, land en arbeidskrachten te delen. Dit concept van delen en duurzaamheid past volledig bij Grondsels Marke.