Een prachtig mooie dag

Hans Brinke uit Orvelte schreef deze week de column de Boer op. Net als in het dagelijkse leven zijn er van die dagen, dat niet alles op rolletje loopt op het boerenbedrijf:

Soms heb je van die dagen dat alles net niet helemaal wil. Het begon al met eieren pakken, sjonge jonge wat waren de eieren smerig, echt niet normaal. Ik had geen idee waarom, maar het eieren pakken duurde in ieder geval meer dan twee keer zo lang.

Toen voer laden voor de koeien. Ik weet nog steeds niet hoe, maar ik reed met de deur tegen de kunstmestsilo aan. Ik hoorde glas knarsen en toen ik keek bleek de deur zich vast te hebben gezet in het wiel eronder. Ik kon zo niet meer rijden. Dus pragmatisch als ik ben heb ik de mini shovel opgehaald en met dat apparaat de deur omhoog gehesen. Dat resulteerde weer in een dubbel geknakte deur. Had ik net alleen alleen een nieuw glas in de deur nodig., nu een hele nieuwe deur.

Hierna gras maaien, waarbij de trekker steeds oververhit raakte vanwege verstopte radiatoren door stof en kaf. Ik moest steeds heen en weer pendelen tussen de te maaien weide en huis waar de compressor staat om de radiatoren uit te blazen.

Toen ik om acht uur ‘s avonds bij het laatste eieren rapen erachter kwam dat de legnesten ‘s nachts niet dicht waren gegaan wist ik ook waarom de eieren zo smerig waren. En toen ik om half elf een verjaardag binnen druppelde dacht ik eigenlijk alleen maar: Ik wil slapen.

Het eerste dat ik de volgende ochtend zag was mijn kapotte shovel. Dus echt vrolijk kun je de start van de dag dan al niet meer noemen.

Maar toen ik bij de kalfjes kwam kon ik een glimlach al niet meer onderdrukken. Dat blijft elke dag mooi: het enthousiasme van die kleine beestjes. En terwijl de kalfjes met elkaar aan het donderjagen zijn, besefte ik dat de eieren vandaag gewoon mooi schoon zijn. En bovendien mag ik vandaag lekker op mijn cabrio het gras schudden en hoef ik ook niet om acht uur vanavond nog eieren te pakken.......

Ik weet het zeker, het wordt een prachtig mooie dag!