Bijzondere voorwerpen van Mädie Franz zijn te bewonderen in het Herinneringscentrum

In de tentoonstelling ‘Het Verdriet van de Bevrijding’ zijn komend weekend bijzondere voorwerpen te zien van Mädie Franz die vorig jaar door haar familie aan het Herinneringscentrum Kamp Westerbork in bruikleen zijn gegeven.

Zondag is het precies 76 jaar geleden dat in Auschwitz-Birkenau het zogeheten ‘Zigeunerlager’ geliquideerd werd en 3.000 Sinti en Roma in de gaskamers vermoord werden. Tot de slachtoffers behoorden ook familieleden van Mädie Franz (1928).

Mädie was de jongste dochter van het gezin Franz, een Sinti familie bestaande uit tien personen. Johann Franz, zijn vrouw en kinderen verdienden de kost met de handel in paarden en met musiceren op feesten, kermissen en bruiloften.

Op 16 mei 1944 werd het gezin Franz om vier uur in de ochtend door Nederlandse politieagenten in hun slaap gewekt en opgepakt. Onder geleide van twee politiemensen werden zij per gewone lijnbus naar het station van Sittard gebracht, waar een trein gereed stond om hen naar Zwolle te voeren.

Meer weten? Bekijk het portret van Mädie, geschreven door haar dochter Anjes: https://westerborkportretten.nl/sinti-en-romaportretten/madie-franz