Hoogseizoen op blauwe bessenbedrijf Harmsma

Blauwe bessenbedrijf Harmsma in Bovensmilde is momenteel in volle bloei. Het is hoogseizoen op het bedrijf van Rik en Geppie Harmsma (Meesterswijk 6), waar de teelt van blauwe bessen hoogtij viert.

Het bedrijf dat in 1923 werd opgericht is het oudste bessenbedrijf in Europa, zo legt Harmsma uit. 'Wij hebben het bedrijf een aantal jaren geleden overgenomen, maar aan alles zie je terug dat er een prachtige historie in de omgeving zit waar we wonen en werken. Rond deze tijd is het bij ons superdruk en dat moet ook, want daar hebben we het hele jaar in geïnvesteerd.'

Aan de Meesterswijk worden rond de tien verschillende rassen geteelt. Bessen die vroeg rijpen, bessen die laat rijpen, zoete bessen, frisse bessen, vlezige bessen en supersappige bessen. Het overgrote deel gaat naar de veiling en komt in winkels in heel Europa te liggen. Een deel van de bessen gaat naar yoghurt- en toetjesfabrikanten.

Blauwe bessen worden tot het supervoedsel gerekend, net als bijvoorbeeld granaatappels. De kleurstoffen en antioxidanten in de bessen lijken verouderings- en ontstekingsprocessen in hart en bloedvaten tegen te gaan. 'Iedere dag een handje vol bessen eten kan verouderingsprocessen vertragen, zoals geheugenproblemen en hartaandoeningen en studies tonen aan dat de kleine bessen een positief effect hebben op ziektes als kanker, hart- en vaatziekten, diabetes en hersenfuncties. Verder bevorderen de bessen de collageenproductie, de stof die de huid elastisch en jong houdt’, vervolgt Harmsma.

Een bezoek aan het bedrijf is een mooie ervaring. Naast een ongekend groot aantal rijen bessenstruiken is er een historische schuur waar de bessen worden uitgezocht, gekoeld en verkocht. Blauwe bessenbedrijf Harmsma is tijdens de oogstperiode dagelijks geopend van 08.00 tot 18.00 uur en alleen op zondag gesloten.

De medewerkers heten iedereen van harte welkom om een kijkje te komen nemen.

www.blauwebessenbedrijf.nl