Nieuwe routes, verrassende activiteiten én meer hapjes tijdens Trappen, Happen en Stappen

Hoogeveen – Nieuwe routes, verrassende activiteiten én meer hapjes. De vijfde editie van Trappen, Happen en Stappen wordt weliswaar geen feestelijke jubileumeditie, maar er blijven meer dan genoeg redenen over om deel te nemen. En nog een pluspunt dit jaar: een van de fietsdagen is op zaterdag (15 augustus), waardoor ook diegenen die doordeweeks moeten werken er (deels) bij kunnen zijn.

In eerste instantie zou het fietsevenement volledig worden afgeblazen, maar daar kwam de organisatie gelukkig op terug. ,,De trend is dat iedereen tegenwoordig op de fiets zit. Het zou toch bizar zijn dat een fietsevenement dan niet door kan gaan”, zegt Rienk Kluiving, die onder de vlag van organisatiebureau Niquell het evenement samen met Myrthe Strijker en Monique Huizenga op poten zet..

Daarbij komt dat er inmiddels allerlei versoepelingen zijn en dat het ook nog eens om een buitenevenement gaat. En dus werd alles uit de kast gehaald om toch nog een programma in elkaar te draaien. Dat is gelukt. Weliswaar in afgeslankte vorm, want niet de gebruikelijke drie, maar twee dagen, maar helemaal niemand die daarover zeurt. ,,Organisatorisch gezien gingen we drie dagen simpelweg niet meer redden”, legt Kluiving uit.

Het is de vijfde editie en dat zou een extra feestelijke Trappen, Happen en Stappen worden. Dat gaat niet door. ,,We hadden allerlei leuke ideeën, maar met de 1,5 meter maatregel zijn veel daarvan niet haalbaar. Die extra feestelijkheden schuiven we daarom door naar volgend jaar.”

Trappen, Happen en Stappen vindt traditiegetrouw plaats in het laatste weekend van de schoolvakantie. Dit keer op vrijdag 14 en zaterdag 15 augustus. Normaal gesproken is het evenement van dinsdag tot en met vrijdag, maar dit jaar is er bewust voor gekozen ook een zaterdag mee te pikken. Deelnemers kunnen kiezen voor 30 of 40 kilometer.

Voor beide dagen zijn nieuwe routes uitgezet. Onderweg zijn er allerlei activiteiten. ,,Muziek, theater, bezienswaardigheden én hapjes, want het happen-aspect is dit jaar uitgebreid. Er valt dus meer te happen”, zegt Kluiving met een lach. Een bewuste keuze. ,,Aan het eind van elke editie houden we een enquête onder de deelnemers. Naar voren kwam dat er meer aandacht kon worden besteed aan het onderdeel happen. Daar hebben we gehoor aan gegeven, mede omdat juist dit onderdeel het evenement onderscheidend en uniek maakt. Wat die hapjes zijn? Van iets hartigs tot iets zoets. Maar ik wil niet te veel verklappen.” Dat geldt ook voor de routes. Welke richting die op gaan, dat merken de deelnemers vanzelf. De routes zijn volledig bewegwijzerd. Halverwege kan gekozen voor een extra lus van 10 kilometer. Deelnemers hoeven niet van te voren aan te geven of ze daar gebruik van willen maken. Die keuze kunnen ze ter plekke maken.

Natuurlijk zijn er in verband met de coronamaatregelen aanpassingen. Zo zijn er maximaal 1500 kaarten beschikbaar, waarvan meer dan de helft al is vergeven. Wie graag wil deelnemen, wordt geadviseerd op tijd kaarten te bestellen. ,,Want op is op. Bovendien is aanmelden op de dag zelf dit jaar niet mogelijk. Dit voor een goede doorstroom bij de start bij theater De Tamboer.” Deelnemers hoeven niet verplicht twee dagen te fietsen. Wie één dag mee erbij wil zijn, is eveneens welkom. Aanmelden kan online. Tevens is er nog een fysiek verkoopmoment in Punt H aan de Hoofdstraat 17a: dinsdag 11 augustus tussen 10.00 en 17.00 uur.

Alles staat prima op de rit en ook de weersvoorspellingen zien er vooralsnog goed uit. Kluiving: ,,Hopelijk wordt het niet te warm, zoals de voorspelling voor het eind van deze week. Ach, als het maar droog is.”