Het Drentse rijk van Groningen

Een fietstocht door de Kop van Drenthe begint op het Hoofdstation van Groningen. Thuis in het Noorden toont de rijkdom van het Drentse landschap onder de rook van Stad.

TEKST THEO ZANDSTRA 

We mogen meteen aan de bak. Direct na de start op het Hoofdstation in Groningen duiken we links de fietsenkelder in: het fietspad loopt hier dwars door de fietsenstalling. We rijden langs het spoor in westelijke richting, op een stukje nieuw fietspad dat recht op de fabriek van Niemeijer afkoerst. Via een ‘klaverbladmethode’ (4x rechts) fietsen we even later aan de andere kant van het spoor 100 meter naar het oosten tot we op het Noord-Willemskanaal stuiten. Tot aan Haren houden we het water aan de linkerhand.

Het is een populaire fietsroute, vooral daar waar de weg overgaat in de sfeerrijke Hoornsedijk. De elegant slingerende dijk voert langs een woonbootenclave met hippie-uitstraling, de Groninger kanovereniging met het mooiste clubgebouw van Nederland, een pittoresk sluisje en snoezige woninkjes. We zien zeilen op het Paterswoldsemeer.

Waar de A28 ineens weer lawaai produceert gaan we links de brug van de Meerweg over. We kiezen voor een stukje Haren en Glimmen, via de Emmalaan naar de Westerse Drift (2de rechts). Hier zien we een paar van de niet geringe hoeveelheid fantastische villa’s in Haren, veelal rietgedekt. Bij het bord dat verwijst naar Paviljoen Sassenhein gaan we rechtdoor en rijden Drents Groningen binnen over een eeuwenoude zandroute. 

Via enkele soms supersmalle fietspaadjes bereiken we via een kruispunt met een watertap (rechtsaf) de Meentweg-Oosterbroek-weg, een geasfalteerd binnendoortje tussen Glimmen en Eelde-Paterswolde. Lunchen doen we naast het bruggetje dat het Groningse deel van de Drentsche Aa overkluist. 

BOS IN CHIC PATERSWOLDE 
Na het tunneltje onder de A28 – inmiddels is de weg Drents – zien we dat we verse koffie hadden kunnen drinken bij de kiosk in het voormalige brugwachtershuisje van de Oosterbroeksebrug. Na de brug rechts en meteen links leidt een fietspad naar de verkoelende bossen rond de landgoederen en chique buitenverblijven van Paterswolde. 

Waar de rijtjesbebouwing zich aandient slaan we linksaf de Weeakkerweg op. Aan de andere kant van de drukke Burgemeester Legroweg volgen we een smal pad tussendoor. In het nieuwbouwwijkje nemen we de eerste links zodat we op de Esweg uitkomen. Hier rechtsaf en de eerste weg links volgen we de Eskampenweg, die langs een schooltje om de oude zuideres leidt.

We rijden in een gebied van esdorpen, waar boerderijen kenmerkend dicht bijeen staan aan de rand van de es. Vaak keuterijen met wat (pluim)vee en een stukje land waarvan de boer zijn gezin met moeite kon onderhouden. Thans is het merendeel van de panden opgeknapt en wordt het bewoond door Drentenieren en ander volk in bonis.

VIA PEIZE NAAR RODERESCH
Via de Watermolendijk of de Koedijk kom je op de weg naar Peize (rechtsaf). Voor we goed en wel in het esdorp Winde zijn, rijden we in noordelijke richting de Horstemerweg op die verderop overgaat in de Drentse Dijk. Voor ons liggen De Onlanden: tot straks. We nemen linksaf de Zuiderdijk naar Peize.

We fietsen pal voor Café Ensing langs naar een minipaadje achter de molen. Hier stond links tot 200 jaar geleden het Huis te Peize, een van de grootste havezaten van Drenthe. Het Molenpad, na 50 meter rechts, komt uit bij De Peizer Hopbel, met ruim terras. We gaan aan het einde links en verlaten Peize via het tunneltje onder de N386. Verderop rechtsaf door Altena richting Lieveren. Na circa 2,5 kilometer nemen we rechts het fietspad, het richtingsbord zegt Roden. We komen op de Scharenhulsedijk (linksaf) die overgaat in de Zwarteweg. Die volgen we, ook waar hij afbuigt, tot aan de Mensingheweg. Hier oversteken naar het fietspad, rechtsaf en vrijwel meteen links het bospad op. In het koele Mensingebos houden we links aan zodat we via een stuk heide in de Alteveerse bossen aankomen. We moeten klaphekjes bedienen: de geiten hebben hier geen moeite met de wildroosters.

Op de Melkweg slaan we rechtsaf. Het is tijd voor een volgende dorstlessende stop: op de kruising kiezen we rechts het kaarsrechte fietspad dat leidt naar de Herberg van Es in Roderesch. Het oversteken van de drukke N373 is wel even een kwestie van geduld.

VAN RODERESCH NAAR RODERWOLDE
Het pad naast de herberg gaat over de oude Roder Es, we volgen het tot de Borglaan. Dan rechtsaf langs de begraafplaats en links naar de Brink. Horeca te kust en te keur. Het dorp van Ot en Sien mag zich verheugen in een grote toeristische belangstelling; we gaan moeiteloos op in het grotere geheel. 

Via de Brink rechts, de Mensingheweg rechts en links de Spijkerzoom verlaten we Roden langs luxe optrekjes. Geen wonder dat het fraaie fietspad in het verlengde zich rond een golfbaan slingert. We steken de drukke weg Oosteinde over en volgen deze circa 500 meter naar het noorden. Na het kruisen van de N372 valt er op de Roderwolderdijk weer stilte over ons. We volgen de klinkerweg tot in het dorp. De kolossale oliemolen Woldzigt is een stop waard, zelfs al bewonder je het machtige bouwwerk slechts van afstand. Het oude haventje tegenover de molen is een jaar of tien geleden in ere hersteld. Ooit losten hier schepen hun olierijk koolzaad, thans is het een zwemplek voor de jeugd.

We gaan rechtdoor het fietspad op en over de brug van het Peizerdiep. Hulde aan de overheid die de rotkruising met de N372 verving door een prachtig nieuw tunneltje. We rijden Gronings Drenthe binnen. Plasdras en water. Plat en open. Landbouwgrond werd hier met succes omgezet in natte natuur.

AARDS PARADIJS IN STAD
In Groningen gaan we rechtdoor en volgen vanaf de rotonde links het fietspad dat naast de hoofdweg loopt, langs de waterplas met het langste kunstwerk van de stad: het 92-delige licht- en geluidscherm van Noud de Wolf. Het eerste paadje links leidt naar het tuinencomplex De Piccardthof, aards paradijs in Stad. Vrij entree, maar besef: u bent te gast. Fietsen mag op de hoofdpaden. De bloemen en de schilderachtige tuinhuisjes tonen een geweldige schoonheid en rijkdom. 

Via de uitgang aan de andere kant gaan we rechtdoor door een tunnel onder de A7 naar het Stadspark. We volgen de stroom fietsers en belanden als vanzelf bij de entree, waar Hollander al sinds mensenheugenis ijs verkoopt. Met een olderwetse schep, géén bolletjes, metselt hij z’n lekkernijen. Enkele honderden meters naar links brengt de Paterswoldseweg ons terug naar start. 

ROUTE
Het complete parcours telt circa 62 kilometer. Het is geen bestaande beschreven route; het traject bestaat uit een aantal leuke weggetjes en plekjes die min of meer lukraak aaneen zijn gesmeed.
De route is hierboven nauwgezet beschreven maar biedt daarnaast ook enkele eenvoudige mogelijkheden tot inkorten. Een rondje Paterswoldsemeer is bijvoorbeeld ook al prachtig en telt vanaf het station Groningen pakweg 18 kilometer. De gehele route is rijkelijk bedeeld met horeca en picknickplekken onderweg.