Deze week 13 nieuwe coronagevallen in Drenthe

De afgelopen week zijn er 13 personen in Drenthe bijgekomen die positief testten op corona.

Emmen en Coevorden, met ieder 4 besmettingen, nemen het grootste aantal voor hun rekening. De andere positief geteste mensen komen uit Hoogeveen (1), Meppel (1), Midden-Drenthe (1) en Tynaarlo (2).

Bij alle personen die positief getest zijn doet de GGD bron- en contactonderzoek. Dit kost gemiddeld 8 uur per besmet persoon.

Sinds deze week kunnen Drenten gebruikmaken van de app CoronaMelder. De app geeft niet aan waar of wanneer dat contact was. Het werkt ook alleen bij langdurige nabijheid. Als iemand je voorbij fietst of kort passeert in de winkel, komt er geen melding. ,,Er komt alleen een berichtje dat je je zo snel mogelijk moet laten testen’’, zegt Bart Raaijmakers van de GGD Drenthe. ,,De CoronaMelder helpt bij het in kaart brengen van contacten die je niet kent of je niet goed kan herinneren’’, zegt Kim Roetert van de landelijke GGD-koepel GGD GHOR.

Met de komst van de app veranderen een paar werkprocessen van GGD-medewerkers. Ze werken bijvoorbeeld met een nieuwe webportal. Als iemand via CoronaMelder anderen wil waarschuwen dat hij of zij corona heeft. Als iemand na een test corona blijkt te hebben en deze persoon geeft in het telefoongesprek met de GGD aan anderen te willen waarschuwen via CoronaMelder, dan bevestigt een GGD–medewerker dit altijd in de webportal. Niemand kan dus zomaar in de app laten weten dat hij of zij corona heeft. Zo wordt misbruik van CoronaMelder voorkomen.

Extra teststraat

Vanaf woensdag kunnen mensen op afspraak zich ook in Meppel laten testen op het coronavirus. De mobiele teststraat van de GGD staat aan de Jan Huygen van Linschotenstraat.