Ga schakend de lockdown door

Hoogeveen – ChessDreams probeert de mensen een handje te helpen om deze lockdownperiode door te komen. Zo wordt er elke dinsdagavond een schaaktoernooi op internet gehouden. Dit toernooi is geschikt voor iedereen: clubschakers, huisschakers en grootmeesters. Dinsdag speelt achtvoudig Nederlands kampioen Loek van Wely mee.

„Het is heel leuk dat Loek mee wil doen. Het is een unieke kans voor iedereen om een keer tegen zo’n sterkte schaker te spelen” , zegt Jeroen Bottema van ChessDreams. „Loek is als directeur van het Hoogeveen Schaaktoernooi natuurlijk geen onbekende in Hoogeveen.”

Opleving

Bottema vertelt dat het schaken een behoorlijke opleving doormaakt tijdens de coronacrisis. „Het spelletje is op internet eigenlijk hetzelfde als achter het bord. Bovendien kan je op de meeste schaaksites ook chatten met tegenstanders van over de hele wereld. Ideaal dus voor deze tijd waarin we vaker thuiszitten. Er is nog nooit zoveel online geschaakt. In Amerika zijn e-sportbedrijven er al mee aan de slag gegaan. En natuurlijk helpt het ook dat er nu net een goede miniserie over een jonge schaakster op Netflix is verschenen. The Queen’s Gambit is een serie waarin de schaaksport goed tot zijn recht komt en die voor niet-schakers interessant is.”

Dat schaken voor iedereen is bewijzen de uitslagen van de toernooien wel. Nadat twee clubkampioenen van Schaakclub Hoogeveen de eerste twee toernooien wonnen, werd het derde toernooi door een huisschaker gewonnen. „Ik heb de meeste partijen gevolgd. Het gaat allemaal vrij gelijk op. Bovendien worden de spelers snel op het eigen niveau ingedeeld”, aldus Bottema. „Ik hoop dat er komende dinsdag nog meer mensen het aandurven om mee te spelen. Eigenlijk hoef je alleen de regels te kennen om een leuke avond te hebben.”

Naast het seniorentoernooi doet Bottema met ChessDreams meer tijdens de periode dat de pandemie huishoudt. Zo zijn er voor jeugdschakers verschillende activiteiten en kan iedereen die een keer via internet een partij tegen hem wil spelen, contact met hem opnemen.

Het toernooi voor volwassenen wordt elke dinsdag tussen 20.00 en 22.00 uur gehouden op de website www.lichess.org. Deelnemers kunnen hier gratis een account aanmaken. Men moet dan lid worden dan de ChessDreams Club op dit platform en kan zich dan inschrijven voor het volgende toernooi. Meer informatie over deze toernooien is te vinden op www.chessdreams.nl