Jan en Rika: na zestig jaar nog steeds verliefd

Feest bij de familie Storm in verpleeghuis Spectrum in Beilen. Jan en Rika Storm-Kruijer waren 25 november 60 jaar getrouwd en ondanks corona werd daar op een leuke manier aandacht aan geschonken. De kinderen hadden voor hun ouders een draaiorgel geregeld dat vrolijke deuntjes speelde.

Coronaproof buiten en ieder in hun rolstoel genoten Jan en Rika met volle teugen van de muziek.

Jan Storm werd in 1940 geboren in Drijber, maar verhuisde op zijn zevende naar Nijmegen. Rika is twee jaar ouder, geboren en getogen in Beilen waar ook de eerste ontmoeting plaatsvond. Jan logeerde geregeld bij zijn grootouders die in Beilen woonden en waar de broer van Rika een regelmatige bezoeker was. Die nodigde Jan op een dag uit en terwijl tijdens de kennismaking een gezellig praatje ontstond werd het paar opgesloten. Noodgedwongen zaten Jan en Rika met elkaar ‘opgescheept’. Dat was niet erg, zo bleek, want het klikte meteen en ze zijn niet meer van elkaars zijde geweken.

Op 20 november 1960 trouwde het paar, de bruiloft werd gevierd in café Jantje aan de Halerbrug en het paar ging wonen aan het Oranjekanaal. Samen kregen ze 4 kinderen en inmiddels zijn ze in het rijke bezit van 10 kleinkinderen en 4 achterkleinkinderen.

In 1972 sloeg het noodlot toe, op weg naar Meppel kregen Jan en Rika een ernstig auto-ongeluk, wat veel impact heeft gehad op het hele gezin. Rika werd invalide en had veel zorg nodig, wat voornamelijk op Jan zijn schouders terecht kwam. De zorg voor het gezin was mentaal erg zwaar, in 1982 kwam ook Jan in de ziektewet en uiteindelijk werd hij afgekeurd.

Sinds vorig jaar wonen Jan en Rika in verpleeghuis Spectrum, daar hebben ze het goed naar hun zin en worden liefdevol verzorgd. ‘Het is net een hotel’, zo vertellen Jan en Rika. Ze zijn heel blij dat ze hun 60 jarig huwelijk nog samen mochten meemaken en leefden er erg naar toe. Ondanks alle ups-and-downs zijn ze nog net ze verliefd op elkaar als in het begin.

Een dag na de bescheiden feestelijkheden is dochter Ria ook enthousiast en dankbaar: ‘Het was een hele geslaagde dag. Ze zijn volop in de bloemen gezet en ontvingen heel veel kaarten. Een dag die ze niet meer zullen vergeten, ondanks de beperkingen wegens corona. Na het zware ongeluk in 1972 hadden we dit niet met elkaar durven dromen!’