Dodelijke schietpartij in februari voor de rechter

De datum van de eerste openbare strafzitting over de dodelijke schietpartij op camping De Horrebieter in Hoogersmilde is bekend. De 36-jarige verdachte uit Leiden moet 23 februari voor de strafrechter verschijnen op verdenking van moord of gekwalificeerde doodslag.

Bij de schietpartij op maandagavond 9 november kwam een 32-jarige bewoner van het park aan de Jannes Brugginkweg in Hoogersmilde om het leven.

Het slachtoffer woonde ongeveer een half jaar in een chalet op de camping. Uit de eerste onderzoeksresultaten is volgens het Openbaar Ministerie komen vast te staan dat de verdachte en het slachtoffer elkaar kenden vanuit het criminele circuit. De campingbewoner zou de bewuste avond samen met iemand anders in een auto het campingterrein zijn opgereden. Kort daarna werden schoten gehoord. Het slachtoffer is in zijn auto aan zijn verwondingen overleden.

Twee dagen na de schietpartij werd de verdachte uit Leiden opgepakt. Mogelijk heeft hij geschoten om een ander misdrijf te verhullen. Als daardoor iemand om het leven komt, wordt dat gekwalificeerde doodslag genoemd. Ging het om een afrekening in het criminele circuit of een overval die uit de hand liep? Het is ook goed mogelijk dat de verdachte zich beroept op noodweer: dat hij schoot uit zelfverdediging.