Bos bij Green Planet gekapt voor uitbreiding tankstation: ‘De gekapte bomen worden op een andere plek in provincie ruimschoots gecompenseerd’ 

Pesse – Voor sommige voorbijgangers is het even schrikken: het omgekapte bos naast de oprit langs de A28 bij Green Planet. Edward Doorten van het ecologische tankstation in Pesse is druk bezig met de uitbreiding.

Door het kappen van dit bos van 17 are wordt er plaats gemaakt voor de uitbreiding van het waterstoftankstation en een parkeerplek voor vrachtwagens voor het e-laden. 

De bomen zijn ondertussen allemaal gekapt. Of dat groen is? ,,Jazeker”, bevestigt een woordvoerder vam Green Planet. ,,De bomen die zijn gekapt worden op een andere plek in de provincie gecompenseerd. Niet alleen de 17 are, maar in ieder geval anderhalf keer dit oppervlak. Dus dat is hartstikke groen.” De vergunning voor de uitbreiding is op 11 november verstrekt.

Er komt een waterstoftankstation. Niet alleen voor automobilisten, maar ook voor vrachtwagenchauffeurs. ,,Daarom moest het stuk bos naast de oprit van de A28 gerooid worden”, vertelt de woordvoerder. ,,Dit is aangevraagd bij de provincie. Er is goedkeuring gegeven.”

Plan al vertraagd

Green Planet wil uitbreiden met een overdekt vrachtwagentankeiland voor biobrandstoffen, waterstof en (bio-)diesel en een parkeerplaats voor vrachtwagens voor e-laden. Dat plan was al vertraagd. De bedoeling was dat eind vorig jaar waterstof kon worden getankt bij Green Planet. Het waterstofgedeelte is nog niet in werking. Wanneer alles klaar is, is nog niet duidelijk. 

Het waterstoftankstation van Green Planet is onderdeel van het zogeheten TSO 2020-project, dat subsidie krijgt van de Europese Commissie. Tot het consortium behoren onder meer het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W), New Energy Coalition, EASE, Gasunie, TU Delft en TenneT.