GroenLinks Midden-Drenthe wil onderzoek naar gebruik van landbouwgif en het gemeentelijk woonbeleid

GroenLinks Midden-Drenthe heeft aan de Rekenkamer gevraagd om onderzoek te doen naar landbouwgif en het gemeentelijk woonbeleid voor jongeren.

Elk jaar kunnen de Raadsfracties bij de Rekenkamer Midden-Drenthe onderzoeken aanmelden over zaken die de fractie belangrijk vindt. GroenLinks heeft om doorlichting gevraagd van de zorgplicht van de gemeente in verband met landbouwgif en van het gemeentelijk woonbeleid.

Landbouwgif

Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat het gebruik van landbouwgif de gezondheid aantast van de mensen die naast de akkers wonen, ook als er volgens de regels gewerkt. Dat gebruikt GroenLinks als aanleiding om onderzoek te doen naar de veiligheid van inwoners bij landbouwgif. Onder andere de mentale gezondheid, gezondheid voor kinderen en de verantwoordelijkheid vanuit de gemeente zijn onderwerpen die de politieke partij wil behandelen.

Woningaanbod

GroenLinks wil ook dat de Rekenkamer nagaat of het woningaanbod voldoet aan de actuele vraag. „Zijn er genoeg betaalbare woningen voor vooral jongeren en arbeidsmigranten? We willen immers dat jongeren en jonge gezinnen in Midden-Drenthe blijven wonen en werken”, schrijft de partij in een persbericht. „En voor de landbouw in onze gemeente zijn veel seizoenarbeiders onmisbaar. Deze mensen hebben ook recht op betaalbaar en veilig onderdak. Met een goed woningaanbod stimuleren we een vitale en leefbare samenleving in Midden-Drenthe.”