Jonge bomen moeten uit kunnen groeien op een nieuwe plek

EnergieCooperatie (EC) Duurzame Smildes zet zich in voor verduurzaming van de Smildegers gemeenschappen. Het initiatief ‘Meer bomen nu’ was zaterdag aan de orde. Vrijwilligers konden jonge loten (bomen) inleveren, die worden elders in het land herplant.

EC Duurzame Smildes zet zich in voor duurzaamheid, maar ook als het gaat om biodiversiteit en vergroening van de leefomgeving. Het idee is om jonge bomen die op de nominatie staan om verwijderd te worden te oogsten en te herplanten.

Vanwege de coronamaatregelen kunnen veel oogstacties niet doorgaan op natuurterreinen. Een alternatief is uit eigen tuin één of meer jonge loten – van minimaal 50 cm tot ongeveer 150 cm hoog - van een vlier, wilg, krent, hulst, eik, kastanje (wild maar ook graag tam), grove den, spar, hazelaar, sleedoorn, lariks te oogsten en beschikbaar te stellen voor herplant op een geschikte plek. Op die manier kunnen jonge loten een kans uit te groeien tot een volwassen boom of struik. Hoe meer bomen en struiken, hoe meer CO2 opslag.

Zaterdag was de eerste inleverdag, de volgende is op 28 februari.

Kijk voor meer informatie, inleverlocaties en details op