Snoepwinkel

De wekelijkse inbreng voor de rubriek ‘De Boer op’ komt deze week van Geke Enting. Ze beschrijft haar beslommeringen rondom het verzorgd van de kalveren:

In december kijken we terug op het jaar; wat ging er goed in 2020 en wat kan er beter in 2021. Alle vlakken op de boerderij komen langs: op gebied van de koeien, de pinken, kalveren, gewassen, balans tussen werk en privé.

Toen corona begon, ben ik de kalveren gaan voeren. De reistijd naar kantoor verviel en om de dag ‘fris’ te beginnen nam ik deze taak op mij. Iets wat ik al deed op de dagen dat ik niet buitenshuis aan het werk was, kreeg ook invulling op werkdagen.

De kalveren die we houden, zijn bij ons gehuisvest in een eigen jongveestal. Kleine kalfjes komen in een eigen box, iets grotere kalveren komen met elkaar in een strostal en grote kalveren tot 1 jaar wennen aan de roostervloer en eigen ligboxen.

Wat begon als iets tijdelijks, werd uiteindelijk ook ‘mijn stal’. Als je iedere dag met de dieren werkt, volg je ze nauwkeurig en vallen bijzonderheden eerder op. Ik ben er trots op als ik de dieren er mooi bij zie liggen en ben eigenlijk ook iets te eigenwijs om het werk weer los te laten.

In de evaluatie kwam naar voren dat het ’s morgens best een race is als je kalveren voert, ontbijten, kleren aan doen, een zoon naar school moet brengen en vervolgens nog aan het werk gaat. Voor mijzelf best lastig om dat toe te geven, maar ik word er geen leuke moeder van.

Om niet gebonden te zijn aan een vast ochtendritueel is er een oplossing: ‘kalverdrinkautomaat’. Zo besloten begin december. De automaat is gevonden, gehaald en geïnstalleerd. Of ik dan geen werk meer heb? Zeker wel! Nu controleren op het moment dat het mij past. De kalveren voorzien zichzelf van melk; daarmee creëren we tijd voor het gezin en richten we de ochtendrace anders in.

Als de kalfjes 14 dagen jong zijn, dan zijn ze ‘oud genoeg’ om op de automaat te gaan. Ze krijgen op dat moment een zender om die bijhoudt hoeveel melk ze nog mogen drinken op een dag. Heel bijzonder. Zoiets hoef je ze maar een keer voor te doen en ze pakken het zelf op. Als een kind in de snoepwinkel! Eerlijk is eerlijk, als kassajuf van deze winkel, heb ik meer tijd én plezier van het werk!