Campagne Stop CO-vergiftiging van start: 'Als ik geen koolmonoxidemelder had gehad waren wij de volgende ochtend niet meer wakker geworden'

Uit onderzoek van de Nederlandse Brandwonden Stichting blijkt dat maar 25 procent van de mensen thuis een CO-melder heeft. Een schrikbarend laag percentage, zegt de stichting. In februari voeren Brandweer Nederland, de Nederlandse Brandwonden Stichting en de 25 Veiligheidsregio’s campagne om slachtoffers door CO-vergiftiging te voorkomen.

In de campagne ‘Stop CO-vergiftiging’ wordt Can Güneyli (27) uit Zwolle opgevoerd. Hij had als enige bewoner van een appartementencomplex van acht appartementen een koolmonoxidemelder en dat redde hem en al zijn medebewoners het leven.

Niet meer wakker

De acht woningen van het pand waar Can woont waren pas gerenoveerd toen zijn CO-melder afging. Can ging alle appartementen langs om zijn medebewoners te waarschuwen. De nieuwe verwarmingsketels bleken niet goed te zijn aangesloten, waardoor de rookgassen direct in het ventilatiesysteem terechtkwamen en daarmee in alle acht appartementen. De brandweer mat een veel te hoge concentratie aan koolmonoxide: 100 ppm (parts per million), terwijl 50 ppm al gevaarlijk kan zijn.

Can: ,,Eén van mijn buren was een vrouw met een kleine baby. Als ik niet was gewaarschuwd door de melder waren we de volgende ochtend niet meer wakker geworden”.

Ventileer - controleer - alarmeer

Slechts 25 procent van de mensen heeft thuis een CO-melder. De belangrijkste boodschap van de campagne Stop CO-vergiftiging is ‘ventileer (laat 24/7 een raam of rooster op een kiertje staan), controleer (laat je verwarmingstoestel minimaal een keer per jaar controleren) en alarmeer: plaats een CO-melder’.

Op www.co-wijzer.nl krijg je persoonlijk advies over hoeveel CO-melders je in je huis nodig hebt en waar je ze wel of juist niet moet plaatsen.