Levenslessen 

De wekelijkse column is dit keer geschreven door Bianca Straathof van Melkveehouderij & Educatieboerderij Straathof. Een treffend verhaal over het opgroeien op een boerderij:

Gehuld in haar rode overall rent onze oudste op me af wanneer ik met de auto het erf opdraai. De vlekken op haar werkkleding en schapenkeutels aan de laarzen verraden waar ze was: ‘Mam! Ik heb een vierling verlost!’

Schapenlammerij. Ooit de ‘taak’ van deze boerin. Tegenwoordig vechten beide dochters erom.

Een schaap draagt vaak een meerling en behoeft nogal eens hulp bij de bevalling wanneer er bijvoorbeeld twee lammeren ‘tegelijk uit willen’ of een lam in stuitligging de uitgang blokkeert. Trots op ‘haar’ vierling; twee ooien (meisjes) en twee rammen; nieuw leven! Dat moederschaap en haar kroost een lastige start te wachten stond konden we toen nog niet vermoeden. De lammeren kregen bijvoeding, omdat de moedermelk op gang moest komen. Bovendien is het voor vier lammeren dringen geblazen bij twee schapenspenen. Al na een paar dagen vertoonde rammetje ‘Olaf’ groeiachterstand. Onderzoek door de veearts toonde een ontstoken oortje en knie. We startten zijn behandeling. Intussen ontwikkelde moederschaap een uierontsteking. Om haar genezing te bespoedigen besloten we haar twee grootste kinderen in een andere ruimte te gaan voeren. Ooien Bep en Ish werden flessenlammeren; zes keer daags krijgen ze een melkfles van onze kinderen. Dag in, dag uit. Door zulke klusjes op gezette tijden leren ze wat het betekent om werkethiek te hebben en verantwoordelijkheden te dragen. Tijdens de periode van schapenlammerij plannen we geen gezinsuitjes. Het is meermaals voorgekomen dat een wedstrijd van de zoon of optreden van de dochters niet bijgewoond kon worden door hun vader of moeder doordat de boerderij om hun aanwezigheid vroeg. Zo leren ze over opofferen. Moederschaap herstelde voorspoedig, in tegenstelling tot Olaf. Hij bleef een matige drinker en daardoor klein. Zijn broer Mr. Johnson daarentegen groeide fors waardoor ze ‘mini en maxi’ leken. Zussen Bep en Ish dronken hun fles steeds gulzig leeg. Een maand na hun geboorte troffen we Olaf op een ochtend levenloos naast zijn moeder aan. Verdriet. Diezelfde dag werden er twee gezonde kalfjes geboren. Zo leren boerenkinderen op jonge leeftijd over leven en dood. Een warme lentedag eind maart in het weiland. Rennende lammeren en kinderen, springen, knuffelen, rollen en genietend van elkaar tot ze teleurgesteld naar binnen gefloten worden wegens bedtijd. Opgroeien met vieze handen, vee en lange werkdagen, maar ook dicht bij de natuur. Als boerenkind heb je een rijke jeugd.