Hotel de Koekoekshof in andere handen

Terwijl de horeca een ongekend zware tijd beleeft, zijn er ook ondernemers die een horecabedrijf overnemen. Zo zijn Stephan en Lily Punt sinds 1 maart de nieuwe eigenaren van hotel de Koekoekshof in Elp.

Het echtpaar nam het bedrijf over van Arnd Speelman en Kim Polman. Zij runden het horecabedrijf de afgelopen tien jaar, nadat de ouders van Arnd het in de jaren tachtig hadden overgenomen. Stephan Punt: ‘Het hotel voldoet aan veel van onze dromen. Er zijn nu achttien kamers en er is een mogelijkheid om dat uit te breiden naar 25. Verder kunnen we boven het restaurant wonen en is er zelfs ruimte om een woning te creëren voor onze stagiairs. We zijn een Leerhotel omdat we jonge mensen zoveel mogelijk kansen willen bieden in ons prachtige vak.’

Positieve uitdaging

Stephan en Lily zijn van mening dat elke gebeurtenis omgezet kan worden in een positieve uitdaging. ‘Juist nu hebben mensen behoefte om erop uit te gaan en een VIP-behandeling te krijgen’, zegt Stephan. ‘Omdat wij een relatief klein hotel hebben, kunnen we elke gast deze persoonlijke aandacht geven. Wij zien corona als een middel om mensen te laten zien wat er mogelijk is met oprechte service. De waardering die wij vervolgens van gasten terug krijgen is onbeschrijfelijk.’

Stephan is geboren en getogen in het Noord-Hollandse Castricum en Lily in Mexico. Ruim twee jaar geleden kwam ze naar Nederland. ‘De warmte en openheid van de Drentse bevolking doen me denken aan die van Mexico, dus ik voel me hier heel welkom’, vertelt ze. Stephan is jaren werkzaam geweest als algemeen hotelmanager in binnen- en buitenland, Lily was in Mexico marketingdirecteur en in Nederland actief in bedrijfsontwikkeling.

Modern-chic

Ze vinden dat ze een prachtig bedrijf hebben overgenomen en willen behouden wat de Koekoekshof groot heeft gemaakt. Uiteraard willen ze er ook hun eigen stempel op drukken. Zo wordt de stijl uiteindelijk modern-chic. Lily: ‘Onze hotelkamers krijgen elk een eigen identiteit en de brasserie wordt opgefrist. Verder willen wij op den duur familiekamers en luxe suites toevoegen met een enorm glazen dak, waardoor je onder de sterren van Drenthe kunt overnachten.’

Sinds 1 maart is de Koekoekshof een Leerhotel. Er zijn nu vier stagiaires aan de slag die meehelpen met het vormgeven van de vernieuwing. Brasserie Smaok was kort voor de uitbraak van de coronapandemie geopend en wordt voortgezet onder dezelfde naam. Er worden goede en betaalbare gerechten en dranken geserveerd. Lily: ‘Je zult geen exclusieve wijnen bij ons vinden, maar wel secuur geselecteerde. Zo kan iedereen genieten van het moois dat deze wereld te bieden heeft.’

Samenwerken

Het ondernemerspaar wil verder nauw samenwerken met andere lokale ondernemers. Het brood komt van een bakker in Westerbork, de huurfietsen van een fietsenmaker en gasten van de Koekoekshof worden gestimuleerd om horecabedrijven in de omgeving te bezoeken. Stephan: ‘Wij willen elkaar versterken en juist in deze tijd moeten wij er voor elkaar zijn. De keuken van de Brasserie is op dinsdag en woensdag gesloten. We attenderen onze gasten dan op andere horecapareltjes in de buurt.’