'Omdat het nooit vergeten mag worden'

Op initiatief van de Stichting Herdenking Franse Parachutisten 1945 en de Vereniging Dorpsbelangen Spier is vrijdag een korte plechtigheid gehouden in Spier. Dit vond plaats bij het Franse monument ter nagedachtenis aan de omgekomen Franse parachutisten en het monument ter nagedachtenis aan de 14 gefusilleerde burgers.

Om 17.00 uur werd na een minuut stilte en de Last Post door beide organisaties bloemen gelegd bij beide monumenten. Wat zich in Spier heeft afgespeeld is veel en vaak verteld en ook op verschillende manieren op schrift gezet. Minze Vries, bestuurslid van Dorpsbelangen Spier: ‘Als gevolg van de landing van de parachutisten werden de bewoners van de Wijsterseweg (toen Stuifzand/Fluitenberg) gevangengenomen, omdat zij de Fransen zouden hebben geholpen.’

Uiteindelijk moesten 15 gevangen mannen lopend naar Kamp Westerbork. Onderweg vluchtte één van hen, maar die werd tijdens zijn vlucht neergeschoten. De overige 14 kwamen in Spier aan, werden overgedragen aan de Grüne Polizei en daarna even buiten het dorp geëxecuteerd.

Op 9 april wordt jaarlijks in Spier deze vreselijke gebeurtenis herdacht. Vries: ‘Omdat het nooit vergeten mag worden.’