Tel mee tijdens de Nationale Bijentelling

Inwoners in Midden-Drenthe kunnen 17 en 18 april actief meedoen aan de Nationale Bijentelling. Landschapsbeheer Drenthe en Stichting Het Drentse Landschap vragen iedereen om een half uurtje mee te tellen in de eigen tuin.

De helft van de circa 360 bijensoorten in Nederland is bedreigd. Dit heeft niet alleen gevolgen voor bijen, maar ook voor allerlei andere diersoorten en voor de mens. De resultaten van de telling worden opgeslagen in het landelijke databestand van (wilde) bijen. Daarin wordt bijgehouden waar welke soorten voorkomen, belangrijke informatie voor het beschermen van wilde bijen.

Niet alleen in natuurgebieden, maar juist ook in tuinen en op erven in dorpen en steden vinden wilde bijen geschikt leefgebied. Meedoen is eenvoudig. Op www.nationalebijentelling.nl staat een telformulier, een zoekkaart en een bijengids waarmee iedereen twintig veelvoorkomende soorten wilde bijen, hommels en zweefvliegen kan herkennen.

Landschapsbeheer Drenthe heeft op de website een aantal tips geplaatst om goed voorbereid te tellen. Bijenexpert Stefan Pronk vertelt: ‘Mensen hoeven geen ervaring te hebben en het kost maar een half uurtje. Iedereen kan meedoen!’

Aanmelden kan via de website.