Kamp Westerbork herdenkt 76 jaar bevrijding

In kamp Westerbork vond zondagochtend de herdenking van de bevrijding van kamp Westerbork plaats. Het was de herdenking die vorig jaar, vijfenzeventig jaar na de Tweede Wereldoorlog, niet door kon gaan in verband met de maatregelen tegen het coronavirus.

Tijdens de herdenking spraken onder meer overlevenden Hans Dresden, Fred Mouw, Rabbijn Ies Vorst en Eva Weyl. „We spreken over overleven. Daar hoort hoop bij, hoop op een uitweg”, zo sprak Weyl.

„En hoop is ook hetgeen de ouders van Eva en mijn ouders elkaar continue gegeven hebben”, vulde Dresden haar aan. Beide families wisten met elkaars hulp kamp Westerbork te overleven. Sinds 1945 vieren en herdenken Hans en Eva de bevrijding van het kamp op 12 april elk jaar samen.

Veerkracht

Kampoverlevende Fred Mouw vroeg zich tijdens de herdenking af hoe het met de solidariteit van de Nederlander is. „Het rondwarende coronavirus houdt ons gevangen en bezorgt overal in de wereld heel veel verdriet en narigheid, maar vast staat dat de mens veerkrachtig is. Het virus brengt dus ook goede dingen in de mens naar boven. Laten we hopen dat dit zo blijft en dat we niet terugvallen in onze onverschilligheid als voorheen jegens elkaar. En laten we waakzaam zijn tegen alle vormen van discriminatie en racisme.”

‘Beseffen wat niet begrepen kan worden’

Tijdens de herdenking werden ook de Sinti en Roma herdacht die in kamp Westerbork gevangen zaten en tijdens de Tweede Wereldoorlog werden vermoord. Sintezza Bluma Meinhardt droeg een gedicht voor op de muziek van het Romeny Jag ensemble.

Bert Vos droeg twee gedichten van zijn moeder Ida Vos voor. Kampoverlevende Rabbijn Ies Vorst sloot het herdenkingsprogramma af. „Als overlevende te kunnen, te mogen reageren; vandaag, 11 april, op één dag na, precies 76 jaar na de bevrijding van Kamp Westerbork door de Canadezen. Speciaal wil ik mij richten tot de jeugd, de komende generatie van Nederland. Opdat zij zullen weten en beseffen wat eigenlijk niet begrepen kan worden.”