Kuddebewakingshond

Iris Enting schreef deze week de column De Boer op, over het beschermen van vee tegen de wolf:

In de winter is het rustig op ons begrazingsbedrijf. Om de avonduren te vullen gingen wij een webinar kijken over de opmars van de wolf in Europa én welke manieren onze buurlanden inzetten voor het beschermen van hun vee tegen de wolf.

In Nederland zijn de natuurgebieden kleiner dan in onze buurlanden, waardoor de wolf sneller onze schapen tegenkomt dan een ree of een wild zwijn. Omdat onze schapen in een omheining lopen is het voor een wolf een kleine moeite om één of meerdere schapen te doden. Dit is ook veel eenvoudiger dan achter een ree aan rennen die alle kanten op kan. Een makkelijk hapje voor de wolf, maar een probleem voor onze veehouders.

In Duitsland wonen al meer dan vijf jaar wolven, waardoor zij al een stuk verder zijn met de ontwikkelingen van het beschermen van vee tegen de wolf. Nu in Nederland de wolf ook steeds vaker een bezoekje neemt, beginnen wij ons zorgen te maken over onze dieren in de natuurgebieden.

Tijdens de webinar werd verteld over de inzet van kuddebewakingshonden in Duitsland. Kuddebewakingshonden zijn honden die tussen de dieren leven om ze te beschermen, dag en nacht! Dit zit in hun instinct, net zoals bij onze twee border collies. Border collies drijven van nature de schapen bij elkaar, het drijven zelf hoef je ze niet te leren.

In ons dorp is een nestje kuddebewakingspuppy’s geboren. Deze puppy’s worden heel groot, net zo groot als een pasgeboren kalfje. Deze honden zijn sterk en blaffen luidt als er een wolf langs komt, waardoor de wolf meer moeite moet doen om zijn prooi te pakken te krijgen. Over een paar weken komt een kuddebewakingspuppy bij ons wonen. Bij ons thuis verblijven een deel van onze schapen en onze twee border collies. Wij zullen de puppy thuis opleiden zodat de hond kan wennen aan de omgeving en dat wij haar krachten kunnen ontdekken.

Deze honden zijn in opkomst in Nederland. Mocht je een wandeling maken en deze honden tegenkomen, behandel ze dan met respect. Wees trots op deze kanjers, deze honden staan elke dag met liefde en passie ter bescherming tussen de dieren. Met net zoveel liefde en passie als de veehouder zelf.