Standplaats Smilde bevolkingsonderzoek borstkanker vervalt

Bevolkingsonderzoek Noord nodigt vrouwen in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar tweejaarlijks uit voor een borstonderzoek. Vrouwen uit Bovensmilde krijgen de komende maand een uitnodiging. Het onderzoek vindt deze keer niet plaats in Smilde, maar in het mobiele onderzoekscentrum in Assen.

Het bevolkingsonderzoek borstkanker is een landelijk bevolkingsonderzoek, dat wordt uitgevoerd door vijf samenwerkende regionale screeningsorganisaties. Het bevolkingsonderzoek moet voor alle vrouwen in Nederland gelijk zijn. Dat is op dit moment niet het geval. In de ene regio moeten vrouwen (veel) langer wachten op het borstonderzoek dan in een andere regio.

Om de verschillen te verkleinen, worden de beschikbare mobiele onderzoekscentra en het personeel volgens een andere indeling ingezet. Hierdoor is de standplaats Smilde, komen te vervallen. Vrouwen uit Bovensmilde en omgeving ontvangen binnenkort een uitnodiging om zich te laten onderzoeken in het mobiele onderzoekscentrum in Assen. Vrouwen uit Smilde, Hoogersmilde, Westerbork en omgeving krijgen vanaf augustus een uitnodiging om zich te laten onderzoeken in het mobiele onderzoekscentrum in Beilen.

Uitnodiging tijdelijk later

Het is voorlopig niet mogelijk om vrouwen elke twee jaar uit te nodigen voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dit komt door een tekort aan personeel. Door het coronavirus is de vertraging in het uitnodigen nog groter geworden. Daarom heeft staatssecretaris Blokhuis besloten de periode tussen twee uitnodigingen tijdelijk te verlengen naar maximaal drie jaar. Dit zal naar verwachting enkele jaren duren. Als de COVID-19-maatregelen voorbij zijn en voldoende nieuwe medewerkers zijn opgeleid, kunnen cliënten weer iedere twee jaar uitgenodigd worden.

Een op de zeven vrouwen krijgt borstkanker. De meesten zijn ouder dan 50 jaar. Daarom krijgen alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van beide borsten, een mammografie. De foto’s worden gemaakt door speciaal opgeleide screeningslaboranten. Twee screeningsradiologen beoordelen de röntgenfoto’s en zoeken naar verdachte afwijkingen. Deelname aan het onderzoek is gratis en vrijwillig.