Rik en Geppie Harmsma telen ‘gezondheidsbommetjes’ in Bovensmilde

Bovensmilde - De oogst bij blauwe bessenbedrijf Harmsma on Bovensmilde is weer in volle gang. Dat betekent ook dat de eigenaren Rik en Geppie Harmsma in hun boerderijwinkel weer volop dagverse blauwe bessen aanbieden. “Kom naar de gezondste snoepwinkel van Nederland!” nodigt het stel uit.

Rik Harmsma laat zijn akkers, die 16 hectare groot zijn, op een zomerse julidag graag even zien. Zo ver het oog reikt zie je daar 55.000 struiken met blauwe bessen. Deze vruchten zijn wel drie keer zo groot als bosbessen. Harmsma’s medewerkers hebben al heel wat kratjes gevuld. Tussendoor proeven mag van de sympathieke geboren Fries. Sappig, zoet en knapperig, zo laat de smaak zich het beste omschrijven.

Gezondheidsbommetjes

“We telen alleen bessenrassen van de beste kwaliteit en de lekkerste smaak met zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen,” zegt Harmsma. “En wist je dat blauwe bessen ‘gezondheidsbommetjes’ zijn?” Deze vruchten zitten immers bomvol antioxidanten en vitamines. Deze stoffen zouden volgens wetenschappelijk onderzoek een positieve invloed kunnen hebben op hart, hersenen, bloedvaten, lever, darmen, spieren, botten, ogen en het immuunsysteem.

Ontstekingsremmend

Blauwe bessen kun je natuurlijk in de supermarkt halen, maar dan zijn ze vaak al een paar dagen oud. Met de wetenschap dat de vruchten het hoogste gezondheidsprofijt opleveren als je ze vers eet, loont het zich dus om een ritje naar Bovensmilde te maken. Vijftigplussers doen dat al volop en jonge gezinnen en jongvolwassenen steeds meer. Sporters weten de blauwe vrucht ook te waarderen. Omdat de antioxidanten in blauwe bessen ontstekingsremmend werken, kunnen ze immers helpen met het herstel van vermoeide spieren. Het zal ouderen ook aanspreken dat blauwe bessen de collageenproductie stimuleren, een stof die de huid elastisch en jong houdt.

Lekker

Los van al die gezondheidsvoordelen zou je bijna vergeten dat blauwe bessen ook heel lekker zijn. Eet ze rauw of verwerk ze in een smoothie, fruitsalade, taart of toetje. In de boerderijwinkel van Harmsma vind je bovendien allerlei jams, sappen en sauzen. Op de site staan bovendien heerlijke recepten. De boerderijwinkel is tijdens de oogstperiode geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 18.00 en uur zaterdag van 8.00 tot 17.00 uur.

Meer informatie: www.blauwebessenbedrijf.nl Telefoon: 06-25295040 of 0592-413090.