Welkom in de feesttent

Geke Enting schreef deze week haar bijdrage voor de column De Boer op:

Coba, Durkje, Boukje en Els zijn actief merk ik op bij een wandeling door de stal. Ze snuffelen rond, zijn erg alert en Durkje loeit ook net iets enthousiaster dan gisteren. Als ik stil blijf staan, duurt het maar heel even en de 4 dames staan, recht voor mijn neus, met nieuwsgierige ogen al drentelend mij aan te kijken. Duidelijk; ze zijn tochtig.

Tochtig? Tocht betekent dat koeien vruchtbaar zijn. Als een koe niet drachtig is, laat ze ongeveer om de 3 weken haar tocht zien. De ene koe is hierin wat duidelijker met de signalen dan de andere, maar een oplettend oog en het werken met de dieren - dag in, dag uit - verraad het merendeel van de dames hierop. De vruchtbaarheid van een koe bestaat uit verschillende fases en de duur is verschillend per koe. Als een koe andere dieren bespringt, maar zelf niet blijft stilstaan is het te vroeg om drachtig te worden. Naarmate de uren verstrijken, en als de dieren zelf blijven stilstaan bij het bespringen, komt het moment van bevruchting dichterbij.

Wat Coba, Durkje, Boukje en Els doen is dat ze met elkaar spelen, rennen, bespringen, boksen en vooral onrust stoken. Ook bij vriendinnen die lekker in de boksen liggen of zichzelf voorzien van het voer of water, neemt de onrust toe.

We besluiten om de dames apart te doen voor de nacht, zodat de rest van de dieren de nacht rustig in gaan. Als ik met mijn laarzen de roosters op stap, doet Coba de staart omhoog en gaat linksaf. Durkje vindt het blijkbaar wel grappig en schiet rechts aan me voorbij. De onrust is nog niet weg als Boukje, Els en Coba weer verenigd zijn, want de polonaise gaat van voor naar achteren. Het nummer van de Snollebollekes schiet me te binnen: ‘Van links naar rechts…. Welkom in de feesttent!’ Aan het gezicht van Ron te zien is dit niet een liedje wat ik nu moet gaan zingen… Na 3 rondjes is het gelukt om de dames de zandbak in te drijven. Hier kunnen ze met z’n viertjes het feestgedruis voortzetten voor de nacht.

Nu is het afwachten… Is de feesttent voor ruim 9 maanden gesloten of gaan we over 3 weken weer…!