Gevaren van rotte eieren lucht regelmatig onderschat

Aangeboden door: strooming.nl

Een nare geur in huis wordt als zeer vervelend ervaren. Vaak zetten huishoudens een raam open om de vervelende geur te laten vervliegen. Uit onderzoeken blijkt dat dit niet altijd voldoende is.

Een rotte eieren lucht kan bijvoorbeeld wijzen op de vorming van een giftig gas in huis. Het tijdelijk openen van de ramen zal de geur voor een enkele uren doen laten verdwijnen, waarna deze terugkeert. Immers, de oorzaak van het ontstaan van deze stank wordt niet opgelost. Aangeraden wordt om een gespecialiseerde partij naar de oorzaak van een rotte eieren lucht te laten zoeken, zodat de vorming van deze schadelijke gassen kan worden tegengegaan.

Geur van rotte eieren valt niet te missen

Een van de voordelen de geur van rotte eieren is het feit, dat deze stank in huis niet te missen valt. Overigens komt de vorming van giftige gassen niet alleen in woningen voor. Ook in kantoorpanden is deze geur soms te ruiken. De nare geur is het gevolg van zwavel, wat vrijkomt bij een chemisch proces in huis. Vaak wordt de geur ook vergeleken met die van gekookte bloemkool. Bij het koken van bloemkool komt eveneens zwavel vrij. Dit valt te verklaren door het feit, dat de bloemkool zwavel uit de grond onttrekt tijdens het groeiproces. Tijdens het koken komt diezelfde zwavel weer vrij. Bij een rotte eieren geur gaat het om waterstofsulfide, wat ook wel zwavelwaterstof genoemd wordt.

Oorzaak niet altijd in huis te vinden

Het vrijkomen van waterstofsulfide is niet altijd het gevolg van een probleem in het zogenaamde binnenmilieu; het leven in huis. Soms komt de geur van buiten en dringt dit via de kieren en naden rond kozijnen van ramen en deuren binnen. Het kan buiten bijvoorbeeld vrijkomen bij het rotten van organische stoffen, die net als bloemkool, zwavel uit de grond hebben onttrokken tijdens het groeien. Ook een dode muis, die vaak zwavelhoudende stoffen heeft gegeten, kan leiden tot een rotte eieren lucht in en rondom de woning. Het maakt dat het vaak niet eenvoudig is om de bron van deze geur te achterhalen. Juist om die reden zet men over het algemeen slechts een raam open om de geur (tijdelijk) te doen laten verdwijnen.

Professionele partij inschakelen voor hulp

Verstandiger is het om een professionele partij in te schakelen, die naar de oorzaak van de rotte eieren geur in huis kan zoeken. Met professionele apparatuur wordt achterhaald of de bron binnen of buiten de woning ligt. Woon je in een huurwoning? Neem in dat geval contact op met de woningcorporatie, om zo’n onderzoek uit te laten voeren. Bij appartementencomplexen en flats kan het nuttig zijn om zo’n onderzoek ook uit te voeren bij omwonenden. Mogelijk hebben zij eveneens te maken met deze nare stank in hun woning. Bovenal is het belangrijk om snel in actie te komen, wanneer de geur van rotte eieren wordt opgemerkt.