Vertrekkende Mieke Damsma in brief aan inwoners: ,,Ik was graag langer uw burgemeester geweest’’

Burgemeester Mieke Damsma (Midden-Drenthe) heeft met een brief afscheid genomen van de inwoners. Daarin staat dat ze eigenlijk langer had willen aanblijven.

,,Ik heb het altijd belangrijk gevonden om burgemeester voor iedereen te zijn. Er te kunnen zijn voor mensen die iets naars hebben meegemaakt, mooie dingen met elkaar te kunnen vieren en soms ook moeilijke beslissingen te nemen. Kortom burgemeester in goede en slechte tijden’’, zegt zij in haar brief.

Damsma besloot onlangs te stoppen als burgemeester, Cees Bijl is benoemd als waarnemend burgemeester. De exacte reden van haar vertrek heeft ze nooit bekend gemaakt. In de brief schrijft ze dat de gemeenteraad andere verwachtingen van haar heeft dan hoe zij het ambt wilde invullen. ,, En eerlijk is eerlijk, ik was nog graag langer uw burgemeester geweest.’’ Damsma ontvangt vanaf haar vertrek wachtgeld.

Mes cadeau

Damsma noemde het besluit om weg te gaan in haar afscheidstoespraak tijdens de laatste raadsvergadering: ,,Een van de lastigste uit mijn leven.’’ Ze bekritiseerde de raad ook: ,,De nadruk ligt hier op de verschillen in plaats van de overeenkomsten. In plaats van de verdieping gaat het om de procedure.’’

Bij haar afscheid kreeg zij onder meer een mes cadeau van Gemeentebelangen. Jannes Kerssies motiveerde dit als een aanmoediging om ‘scherp’ te blijven. ,,Een moment van onachtzaamheid in de politiek en de wereld is anders.’’