Zo bereken je een hypotheek als zzp’er

Aangeboden door: ikbenfrits.nl

Het vinden van een betaalbare koopwoning is voor veel gezinnen een behoorlijke uitdaging in de huidige tijd. Die uitdaging wordt nog groter, wanneer je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer. Het aanvragen van een hypotheek brengt in dit geval namelijk meer met zich mee, dan wanneer je in loondienst zou zijn.

In dit artikel lees je meer over de wijze waarop de hypotheek voor een zzp’er berekend wordt. Hoeveel kan ik maximaal lenen? Waarmee houdt men rekening? 

Tip: bereken je hypotheek gemakkelijk als ondernemer, door een online tool te gebruiken. Er zijn verschillende websites waarop deze tools worden aangeboden. Let wel, de tool geeft slechts een indicatie. Neem een onafhankelijk hypotheekadviseur in de arm om nauwkeurig te laten berekenen hoeveel je in jouw situatie kunt lenen bij de hypotheekverstrekker. 

Hypotheekverstrekker kijkt naar de fiscale winst

Bij het berekenen van een hypotheek voor een zzp’er kijkt de hypotheekverstrekker naar de fiscale winst van je onderneming. Onder de fiscale winst verstaat men de winst voor de aftrek van de belastingen, het wordt ook wel bedrijfsresultaat genoemd. Hierbij wordt gekeken naar het resultaat van de laatste drie jaar. Mocht je dit jaar een minder goed bedrijfsresultaat hebben neergezet, dan kun je dit compenseren met de goede resultaten uit de jaren hiervoor. Ben je dit jaar gestart met de onderneming? In dat geval is het niet mogelijk om op het bedrijfsresultaat van dit jaar een hypotheek aan te vragen.

Eigen vermogen speelt mee in berekening hypotheek

Niet alleen kijkt een hypotheekverstrekker naar het inkomen uit de eigen onderneming. Ook je eigen vermogen speelt mee. Bij de rechtsvorm zzp ben je als privépersoon aansprakelijk. Dit betekent tegelijkertijd dat het eigen vermogen in de onderneming van jou is en kan worden meegenomen in de berekening van je hypotheek. Andere cijfers die meespelen zijn onder meer de solvabiliteit en liquiditeit van je organisatie. 

Niet iedere bank accepteert een zzp’er 

Houd er rekening mee, dat niet iedere bank een zelfstandige zonder personeel zal accepteren bij de aanvraag van een hypotheek. Wanneer je een online tool gebruikt voor het berekenen van je hypotheek, wordt uitsluitend naar de hypotheekverstrekkers gekeken die een hypotheek voor ondernemers aanbieden. Let op, de hypotheek vraag je aan voor een woning en niet als investering in je onderneming. Dat is een ander type lening. Het is verstandig om een onafhankelijk adviseur in te schakelen, wanneer je precies wilt weten wat je kunt lenen en welke voorwaarden er gesteld worden aan een zzp hypotheek.