Sporters in Midden-Drenthe uitgebreid in het zonnetje

Beilen – Vitesse werd Sportploeg van het Jaar 2012, Linda de Vries Sportvrouw en dammer Wouter Sipma Sportman. Deze drie titels en verschillende andere prijzen werden vrijdagavond verdeeld op het veertiende Sportgala van Midden-Drenthe.


Volop ingrediënten voor een gezellige avond in de sporthal van Beilen. Zang, optredens van twee balvirtuozen, Ron Jans die bezoekers wat leerde over ballen en de bekendmaking van veel prijzen. Dat leverde veel publiek op in de zaal, dat zich prima vermaakte. Dat gebeurde onder deskundige leiding van Henk ten Oever.

Ron Jans
Tom Vegter en Christian van der Weide uit Witteveen lieten zien wat zij allemaal kunnen met een bal, dat gebeurde in twee sessies. Vervolgens kwam Ron Jans aan het woord, deze bekende trainer wist het publiek aan zich te binden. Henk ten Oever vroeg Jans of hij ook zo behendig was met een bal, maar dat bleek niet het geval: ‘Nou nee. Dit is heel apart!’ Hij wist het publiek te vertellen dat Ajax met een Adidas bal speelt en PSV met een Nike bal. Alle andere clubs in de eredivisie maken gebruik van een Derbystar bal, die wat lichter is. Ron Jans is voetbal: ‘Leven zonder voetbal kan ik me niet voorstellen. Dat lukt ook niet!’ Marco van Basten was volgens Jans een sympathieke man, zonder kapsones . En over het imago van Maaskant: ‘Hij is best een leuke gozer, hij is niet zo slecht. Hij heeft een grote mond maar is niet arrogant.’ Ook bleek Jans op de hoogte te zijn van talenten uit Midden-Drenthe. Hij noemde er twee, Roals Gils (een fluwelen linker been) en Erik Eefting (‘Die was zó lui!’). Hij gaf alle sporttalenten uit Midden-Drenthe nog een tip mee: ‘Iedereen heeft zo zijn talenten maar dan moet je er wel wat mee doen. Dat betekent wel heel hard werken wil je iets bereiken. Doe er alles aan!’

Aanmoediging
De gebroeders Wesley en Kevin Schepers en de ruiters Daniëlle Bos en Rolien Albring kregen uit handen van Arie van der Spek van de Rabobank de Aanmoedigingsprijs overhandigd. Daarnaast werden voor de pauze de mini’s van Fama uitgeroepen tot Jeugdteam van het Jaar 2012. Volgens een woordvoerder van Fama was ‘enthousiasme’ het toverwoord van het succes van Fama, deze vereniging is van 5 jeugdteams naar 11 teams gegroeid. Deze prijs werd uitgereikt door Jannes Pit, wethouder van de gemeente Midden-Drenthe die onder andere sport in zijn portefeuille heeft.

Sportman van het Jaar 2012
Voor de pauze werden een wheeler, twee motorcoureurs en een dammer op het podium geroepen voor de verkiezing Sportman van het Jaar 2012. Stefan Rusch, Mick Jansen, Lucas Dolfing en Wouter Sipma werden in het zonnetje gezet.  Het bleek dat Sipma een internationaal toernooi in Cannes had, hij werd vertegenwoordigd door Wim Koopman, voorzitter van zijn thuisclub Hijken DTC. Tot ieders grote verrassing ging de grote prijs dit keer naar dammer Sipma. Koopman vertelde dat Sipma enorm veel talent heeft en vergeleek hem zelfs met de bekende dammer Sijbrands. Henri Haveman reikte aan Koopman de prijs uit en feliciteerde de verhinderde Sipma met deze prijs, die twee voorgaande jaren net aan zijn neus voorbij was gegaan.

Sportvrouw van het Jaar 2012
Na de pauze trad gymvereniging SSS uit Smilde op, gevolgd door het onderdeel Sportvrouw van het Jaar 2012. Bij deze categorie was het geen verrassing dat Linda de Vries met de eer ging strijken. De andere genomineerden Judith Werkman, Kristel Hormann en Fleur Nagengast werden echter wel uitgebreid in de schijnwerpers gezet. Broer Guus nam uit handen van Ron Bults van Maburein de prijs in ontvangst, Linda was voor een belangrijke wedstrijd in Erfurt. Het publiek schreeuwde om een reactie van Linda, waarop Guus zijn zus even belde. Linda bedankte via de speaker het publiek. Zij vertelde zeker ambities te hebben voor de gouden medaille op de wereldkampioenschappen afstanden.

Stimuleringsprijs
Na nogmaals een optreden van de twee balvirtuozen uit Witteveen mocht Wim Koopman ook nog een keer het podium betreden om iets te vertellen over het WK dat zijn vereniging vorig jaar organiseerde. Tot zijn grote verrassing kreeg Hijken DTC uit handen van Gerrie Kreuze de Stimuleringsprijs. Dit als waardering voor het feit dat een kleine club met een dergelijk WK de gemeente op de kaart heeft gezet.
De zang werd verzorgd door Jan Vaartjes, voor de pauze bracht hij een nummer maar ook na de pauze wist hij de zaal te vermaken. Hij bracht onder andere zijn nieuwste nummer ‘Tranen huil je niet voor niets.’

Sportploeg van het Jaar 2012

De avond werd afgesloten met de bekendmaking van de titel Sportploeg van het Jaar 2012. Niet Beilen A1 of Fit Boys bleek de winnaar maar korfbalvereniging Vitesse uit Beilen. De verrassing was groot want het was duidelijk dat de korfballers niet gerekend hadden op deze prijs, die overhandigd werd door Margreet Schutselaars van Fysiocentrum Beilen. De aanvoerder vertelde dat ze er niet vanuit waren gegaan deze prijs binnen te slepen: ‘Dit is helemaal geweldig. Deze bokaal krijgt denk ik een mooi plekje in onze kantine!’