Elles Kiers uitgeroepen tot Drentse Held van de Smaak

Donderen - Elles Kiers van de PeerGroup uit Donderen heeft de titel ‘Drentse Held van de Smaak 2013’ verkregen. Elles zal Drenthe vertegenwoordigen bij de landelijke 'Held van de Smaak'-verkiezing die dit jaar in Venlo plaats vindt.

Ze krijgt de titel omdat ze via haar project het ‘varkenshuis’ de pure smaak van duurzaam voedsel op een bijzondere en kunstzinnige wijze bij het grote publiek onder de aandacht brengt.

Het varkenshuis is een project van Sjef Meijman en Elles Kiers. Sjef is beeldend agrariër: een mix van kunstenaar en boer. Elles is beeldend kunstenaar en kok.

Hun missie is om verhalen te vertellen over de herkomst van voedsel en de wijze waarop de mens daarmee omgaat.

Op de thuisbasis van de PeerGroup leven momenteel twee varkens in een bos van 3 hectare. Andere varkens leven in tweetallen in zogenaamde ‘varkenhuizen’. In het Varkenshuis groeien de varkens een jaar lang in alle vrijheid op. Ze worden verzorgd door de locale gemeenschap en leven van de voedselresten. Na een jaar worden de varkens geslacht om vervolgens bereid en gegeten te worden door diezelfde locale gemeenschap. Met het varkenshuis wordt een eeuwenoud principe van varkens houden terug gebracht in de gemeenschap.

Elles Kiers maakt beelden en installaties met voedsel als materiaal, performances met eten in de hoofdrol en bijzondere diners op bijzondere locaties. Elles zaait, strooit, slacht, plukt, giet en kookt. Bij haar werk speelt niet alleen de zintuigelijke ervaring een rol maar ook de sociale impact van het gezamenlijk eten in de oorsprong daarvan. Ellen Kiers is verbonden aan de PeerGroup, die bekend staan om hun locatie-theater. 

De Held van de Smaak verkiezing wordt georganiseerd in het kader van de Week van de Smaak. De Week van de Smaak vindt dit jaar plaats van 28 september tot en met 6 oktober. Een nationaal evenement waarin honderden grote en kleine lokale activiteiten 'smaak' centraal laten staan. De Week van de Smaak heeft als doelstelling: bewustwording over ambachtelijke, streekgebonden en duurzame voeding zodat de vraag sneller stijgt waardoor de productieomvang ervan toeneemt en producenten er een goede boterham aan kunnen verdienen.

Meer informatie over de week: www.weekvandesmaak.nl