Ad van Liempt houdt lezing

Westerbork - Ad van Liempt houdt op 27 augustus om 14.00 uur en lezing in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Van Liempt is televisiemaker en bekend van vele publicaties op het gebied van de Tweede Wereldoorlog.

Ad van Liempt treedt tevens op als gastcurator van de tentoonstelling "De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen", die op 4 februari 2014 wordt geopend in de Kunsthal te Rotterdam.

Hij heeft inmiddels 95 bijzondere voorwerpen geselecteerd. Het Nederlands publiek wordt opgeroepen om voor 15 september de laatste vijf voorwerpen aan te dragen. Deze zullen deel uitmaken van de tentoonstelling waaraan vijfentwintig organisaties samenwerken.

Zo leverde het Haagse Museon een bijdrage met een bijzonder object; een knuffelbeertje uit de collectie Japanse kampen van het museum. Het beertje, waarin geld was verstopt, werd jarenlang zorgvuldig bewaard door Margreet Kuiper. In 2006 schonk zij het aan het Museon waar het waar het toen voor korte tijd werd getoond. Nu is het weer terug en te zien in de foyer van het Museon tot en met 15 september 2013.

Op initiatief van het Nationaal Comite 4 en 5 mei en de Stichting Musea en Herinneringscentra 40-45 werken vijfentwintig oorlogs- en verzetsmusea samen aan een presentatie aan het grote publiek. De musea bezitten unieke collecties die verschillende aspecten van de Tweede Wereldoorlog vertellen.

Ad van Liempt heeft de afgelopen maanden het land afgereisd op zoek naar voorwerpen met een bijzonder verhaal. In de depots van de deelnemende musea, andere musea en privecollecties heeft hij inmiddels 95 voorwerpen uitgezocht.

Omdat veel mensen thuis prachtige voorwerpen uit de oorlog bewaren, roept hij hen op deze aan te melden via www.tweedewereldoorlog.nl of www.actienietweggooien.nl.

Van Liempt kiest uit de aanmeldingen vijf voorwerpen die in de tentoonstelling worden opgenomen. Het publiek kan ook voorwerpen voordragen tijdens de lezingen die Van Liempt geeft over De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen.