Bakkerij Fleddérus breidt werkruimte uit

Hooghalen - Bij bakkerij Fleddérus in Hooghalen is aan de buitenzijde goed te zien dat er gebouwd wordt en dat werd tijd ook zegt bakker Harm Fleddérus: ‘We gaan de zaak achter vernieuwen en uitbreiden.

Het was gewoon aan vervanging toe en er was ook ruimtegebrek. Ik had eigenlijk te weinig capaciteit voor het bakken. Als het straks klaar is voldoet het weer aan de eisen van deze tijd. Er is dan meer opslagruimte en we krijgen meer koelruimte.’ Harm overweegt ernstig er nog een rotatieoven bij te nemen: ‘De oude oven met stenen vloer blijft. Die wil ik beslist niet kwijt. Ik ben teveel een ambachtelijke bakker en ik doe het graag met de hand.

Dat bakken met automatische ovens is eigenlijk niks voor mij.’ Daar komt bij dat je je als bakker tegenwoordig moet onderscheiden met speciale broodsoorten, kwaliteit en natuurzuivere ingrediënten. En in dat assortiment voelt Harm zich toch het beste thuis. Met het oog hierop gaat Harm dit jaar ook weer op een nabijgelegen perceel bij het spoor oertarwe verbouwen: ‘Ik ben bijna door de voorraad van zes ton heen en het brood verkoopt goed.’
Muziekzondagen
Harm liep al een tijdje aan de uitbreiding te denken en dit jaar was het zover: ‘In de eerste week van januari hebben we de oven ingepakt en is achter alles tegen de vlakte gegaan. Het is twee maanden even behelpen, maar het lukt wel. Het gaat alleen om de achterkant. Aan de voorzijde in de winkel en het horecagedeelte verandert niks.’

De horecahoek is een steeds belangrijker deel van de bedrijfsvoering en vorig jaar zijn daar de muziekzondagen bijgekomen. Harm en Alice Fleddérus zijn daarmee een goede weg ingeslagen vinden ze zelf. Harm: ‘Er komen steeds meer horeca-activiteiten. Laatst hadden we nog een groep personeelsleden van het ziekenhuis. We willen meer die kant op, maar de bakkerij blijft op de eerste plaats. We zijn heel tevreden over de muziekzondagen op de tweede zondag van de maand. De laatste maanden zitten we steeds vol en dan is het hier een gezellige boel.’ De kans is overigens groot dat Harm en Alice deze zomer een muziekfestijn organiseren vanwege het 80-jarig bestaan van de bakkerij.