Geen tbs voor doden zoontje

Assen/Stuifzand - Hoewel het Openbaar Ministerie twee weken geleden tbs met dwangverpleging tegen haar eiste voor de moord op haar zoontje en een poging ertoe op haar dochter, hoeft Grietje S. uit Spier niet naar een tbs-kliniek. De rechtbank in Assen veroordeelde de 34-jarige vrouw dinsdag tot een opname van een jaar in een psychiatrische kliniek.

Moord vond de rechtbank niet bewezen, omdat uit het dossier naar haar oordeel niet blijkt dat S. haar 2-jarige zoon met voorbedachte raad heeft omgebracht. De rechtbank vindt doodslag op haar zoon en een poging tot moord op haar dochter van 7 jaar wél bewezen.

Op 23 december 2012 wurgde S., terwijl zij in een psychose zat, haar zoontje met de ceintuur van haar badjas. Ze legde zijn lichaam in een doos in de kofferbak van haar auto. Om ook haar dochter en zichzelf om het leven te brengen, reed ze op die zondagochtend opzettelijk een diepe sloot bij Stuifzand in. Om te voorkomen dat haar dochter zou vluchten, probeerde S. het meisje vast te houden aan haar benen. Het lukte het kind uiteindelijk toch om via een raam uit de auto te komen.

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden tbs met dwangverpleging vanwege het gevaar op herhaling dat volgens deskundigen van het Pieter Baan Centrum in het geval van eigen kinderen van S. aanwezig is. De vrouw is daar zeven weken onderzocht. Daarna hebben een onafhankelijke psycholoog en psychiater de vrouw uit Spier ook onderzocht. Zij kwamen tot de conclusie dat er geen gevaar is voor herhaling en dat tbs niet nodig is. Zij adviseerden een behandeling van een jaar in een ‘gewone’ psychiatrische kliniek.

De rechtbank sluit zich daarbij aan, omdat S.’ dochter inmiddels niet meer aan haar zorg is toevertrouwd en S. heeft aangegeven dat ze geen kinderwens meer heeft. De rechtbank legde haar verder geen straf op, omdat ze volgens de deskundigen door de psychose volledig ontoerekeningsvatbaar was. De advocaat van S. bepleitte tijdens de rechtszaak dat de vrouw was vergiftigd door het antidepressivum Efexor dat ze gebruikte en daardoor tijdens de misdrijven niet meer in staat was haar wil te bepalen. Daar ging de rechtbank niet in mee.

Of het Openbaar Ministerie in hoger beroep gaat, is nog niet duidelijk. De officier van justitie wil eerst het vonnis van de rechtbank goed bestuderen. (ADP)